Duurzaamheid staat centraal

Ahooga is ervan overtuigd dat de elektrische fiets een versnellende rol kan spelen in de transformatie van steden. Het verwijdert veel obstakels voor de integratie van de fiets in het dagelijks leven; bijvoorbeeld overmatige transpiratie door tegenwind of hellingen. Fietsen dragen ook bij aan de ontstopping van het wegennetwerk en beperkt vervuiling gerelateerd aan fossiele brandstoffen.

De Brusselse startup is ook bewust van het feit dat ‘volledige elektrische ‘ mobiliteit geen wondermiddel is. Lithium-ion batterijen hebben een negatieve op het milieu; Het proces van het extraheren van alkalimetaal kost veel water. Eveneens dit proces, maar ook verkeerde recyclage van de batterijen zelf toxische lekken veroorzaken. Dit soort chemicaliën hebben geresulteerd in de dood van duizenden dieren, water- en bodemverontreiniging.

Kortom, “volledige elektrische” mobiliteit kan leiden tot een nieuwe milieucrisis. De vraag naar Li-ion groeit, naar verwachting zal de groei tegen 2027 met 800% zijn gestegen. Daarom heeft Ahooga ervoor gekozen hybride elektrische fietsen te ontwerpen: hyperlicht en ontworpen om zonder elektrische ondersteuning evengoed te werken. Met dit unieke hybride concept blijft het besturen van deze fietsen aangenaam, zelfs wanneer de elektrische ondersteuning is uitgeschakeld. Men kan ervoor kiezen om het te gebruiken of niet, zo kan men heuvels of harde wind naar eigen hand te zetten. Met andere woorden, men zit niet vast aan de elektrische ondersteuning (dit is meestal het geval is bij zwaardere elektrische fietsen). Men heeft volledige controle over energiegebruik – die van de batterij én die van henzelf – op een slimmere manier. De autonomie van de batterijen wordt op deze manier een rekbare parameter, en daarmee ook hun levensduur.

Door naast dit hybride concept een batterij-reconditioneringsservice te lanceren, wil Ahooga het publieke bewustzijn vergroten en blijft het stappen zetten om hun producten en diensten zo duurzaam mogelijk te maken.
De service herstelt alle componenten van een gebruikte batterij, extraheert de cellen die aan het einde van hun levensduur zijn gekomen. Die cellen worden vervolgens vervangen door nieuwe cellen met een capaciteit die groter is dan die van de oorspronkelijke cellen. Bovendien is de nieuwe service maar half zo kostelijk dan wanneer men een nieuwe batterij zou aanschaffen. De gebruikte cellen van de batterij worden gerecycleerd, en geven een tweede leven aan de wat kleinere elektrische apparaten.

De eerste 250 exemplaren van het nieuwe modulaire fiets model 100% geassembleerd in Brussel.

Nadat hun succesvolle plooifietsen in 2015 werden uitgebracht, kondigde Ahooga in september 2018 de introductie van een nieuw model aan, de Ahooga Modular Bike. Dit model is eveneens bijzonder licht, adaptief, en compact. De slechts 16 kg wegende fiets biedt een verrassend hoog draagvermogen (van 155 kg), hierdoor neem je gemakkelijk kinderen van alle leeftijden mee op de fiets (50 kg draagkracht aan de achterkant, en 20 kg aan de voorkant). Een fiets speciaal ontworpen om de ideale metgezel te zijn van je moderne leven, super om je wekelijkse boodschappen te doen, om van en naar het werk te gaan, en/of je kinderen op school af te zetten. In een mum van tijd is de functie “Space Saver” op de vederlichte Modular ingeschakeld, hierdoor is de fiets in een handomdraai achter een deur te plaatsen, noch staat deze in de weg in smalle opslagruimten (e.g., gang, studio, garage). De modulariteit komt ook tot uiting in vele configuratie-opties: carbonriem, geïntegreerde versnellingsbak, zelf opladende batterij, sportief of comfortabel stuur … Kortom, zo samengesteld zodat het aansluit op je leven.

Op dit moment ontwerpt Ahooga haar eigen frames in Brussel, het lassen van de fietsen gebeurd in Oost-Europa met in België ingekocht aluminium.
Voor de eerste 250 exemplaren van dit nieuwe model transformeert het Brusselse bedrijf zijn gebouwen in een stedelijke microfabriek. Hiermee testen zij hun businesscase waarin 100% van de assemblage in Brussel zal plaatsvinden. Hieruit blijkt dat Ahooga haar oorspronkelijke droom van 100% lokale productie niet is vergeten, zonder in te leveren op hun ‘beste prijs / kwaliteitverhouding’beleid.