• De mobiliteitsbehoeften veranderen, mede door de toename van thuiswerk
  • Mobiliteitsproviders zullen bredere en beter op elkaar afgestemde oplossingen aanbieden
  • Mobiliteitskaarten maken nu al multimodale en geïntegreerde oplossingen mogelijk
  • Mobiliteitsplatformen brengen u morgen in één klik op de snelste manier naar uw bestemming

 

We maken de geboorte mee van een nieuwe manier van omgaan met mobiliteit. Deze transformatie speelt in op de veranderende behoeften en verwachtingen van de consument/werknemer/zelfstandige, die vaker thuis of in coworkingspaces werkt en dus niet elke dag dezelfde mobiliteitsbehoefte heeft. Vandaag met de deelauto naar de coworking, morgen thuiswerk, vrijdag met de trein en met de deelstep van het station naar kantoor. En volgende week een volledig ander scenario dat bovendien last minute kan veranderen. Deze systeemverandering wordt mogelijk gemaakt door de technologische ontwikkelingen van ICT, betalings-, locatie- en navigatiesystemen. De nieuwe mobiliteit krijgt vorm door de komst van nieuwe spelers en door bestaande (leasing)bedrijven die zichzelf opnieuw uitvinden.

De markt is klaar voor brede, geïntegreerde mobiliteitsoplossingen. Leasingfirma’s en andere bedrijven vervellen tot full service mobility providers die alles rond werk en privé-mobiliteit faciliteren: niet alleen een auto, fiets of step, maar ook een geïntegreerde oplossing voor ander vervoer (taxi’s, openbaar vervoer, deelplatformen…). De meest succesvolle bedrijven zullen een nog uitgebreider en beter geïntegreerd aanbod voorzien, waarin degelijke IT-infrastructuur en ergonomische bureaustoelen voor thuiswerkers ook een optie kunnen zijn. Voor het zo ver is moeten er nog heel wat administratieve, fiscale en wettelijke hordes worden genomen. Maar wat werkmobiliteit betreft, is er nu al veel mogelijk.

 

Mobiliteitskaart

Ze zijn nog relatief onbekend, maar ze functioneren prima: mobiliteitskaarten die een alles-in-een-oplossing bieden voor al uw professionele verplaatsingen. Of het nu met de leasewagen is, openbaar vervoer (bus, metro, tram, trein), taxi, deelmobiliteit (fietsen, scooters, steps, auto’s). Met zo’n kaart kan u de nodige vervoermiddelen boeken en betalen. U kan er een leaseauto mee voltanken, opladen, en de parking of de carwash betalen. En ook niet onbelangrijk: mobiliteitskaarten stellen zowel de werkgever in staat om het mobiliteitsbudget te managen. Natuurlijk zijn alle bijbehorende systemen volledig geïntegreerd in payroll en administratie. We zeiden toch dat het mobiliteit makkelijker werd?

Slim mobiliteitsplatform

Maar alles kan beter. Mobiliteitsplatformen suggereren in real time de ideale multimodale oplossing in functie van uw behoeften en de verkeersomstandigheden. Denk bijvoorbeeld: reis met de auto tot aan de rand van Brussel en stap over op een elektrische step. In sommige apps kan je bovendien een ‘mood’ of stemming aangeven, die de mogelijkheden verfijnt. Zo zal de app bij mooi weer eerder een verplaatsing met de fiets suggereren en een andere oplossing voorstellen als je onderweg bent met de hond. Natuurlijk kan je niet alleen de ideale oplossing time zien, maar ook je reis met één klik boeken en betalen. Zullen er nog files zijn als mensen massaal zulke platformen gaan gebruiken?