Alcomotive is geen onbekende

De Belgische Alcomotive groep (onderdeel van de Alcopa holding) is vandaag een belangrijke internationale speler in de markt van distributie van auto’s en motorfietsen. MG is het eerste Chinese personenwagenmerk dat in Europa zijn activiteiten wil uitbouwen. Dat het daarvoor kiest voor Alcomotive, mag niet verbazen. Alcomotive heeft een indrukwekkende staat van dienst en heeft voor SAIC (de moedermaatschappij van MG) de juiste kennis en knowhow om van MG een succes te maken.

Recent ging Alcomotive reeds een partnership aan met SAIC voor de verdeling van het elektrische bedrijfswagenmerk Maxus in België, Luxemburg, Nederland en Zwitserland. Die samenwerking wordt nu uitgebreid met MG.

De groep telt ongeveer 370 medewerkers en verdeelt momenteel 11 merken (met MG erbij 12) waaronder 5 autoconstructeurs (Hyundai, Suzuki, SsangYong, Maxus en Isuzu) en zes tweewielfabrikanten (Peugeot Scooters, Suzuki, Benelli, SYM, Derbi en Askoll). Jaarlijks worden ongeveer 44.000 vierwielers en 40.000 tweewielers verkocht in acht markten (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Polen, Zwitserland en Portugal), wat goed is voor een totale omzet van 1.000 M euro.

De Alcomotive groep heeft veel ervaring met het verdelen van de producten die door Aziatische merken worden gebouwd. Die expertise wordt nu aangewend om de wagens van een Chinese constructeur met Britse roots, op de Europese markt te lanceren.

Damien Heymans, CEO van Alcomotive, is bijzonder opgetogen met de toevoeging van MG aan de portfolio van de groep: 

“Bij Alcomotive geloven we dat MG de perfecte aanvulling is op onze huidige portefeuille. Naast Maxus, ook binnen de SAIC Group, zijn we blij dat we zijn aangesteld als officiële MG-distributeur voor België en Luxemburg. Ik ben ervan overtuigd dat de elektrische filosofie van de iconische MG-naam precies is wat onze toekomstige klanten nodig hebben.”

MG is onderdeel van belangrijkste Chinese automotive groep SAIC

MG  is een onderdeel van het Chinese concern SAIC (Shanghai Automotive Industry Corporation). SAIC is op de Chinese markt de belangrijkste automotive groep en wereldwijd is het de 7e speler, want SAIC verkocht in 2018 maar liefst 7,05 miljoen voertuigen.

Aiden He, president van SAIC Motor Europe, zegt: 

“We zijn verheugd om het iconische merk MG terug te brengen naar de Belux voor zijn volledig elektrische wedergeboorte, te beginnen met de MG ZS EV. Als leider in de shift naar elektrische mobiliteit, geloven we dat België een perfect lanceerplatform is voor onze nieuwe, 100% elektrische, middelgrote SUV. Onze boodschap aan bestuurders die op zoek zijn naar slimmere, schonere mobiliteit is: MG is terug en we zijn allemaal elektrisch !”

Frank Meijer, Director Sales & Marketing SAIC Motor Europe, voegt daar aan toe: 

“We zien de groeiende belangstelling in vooruitstrevende landen zoals België en Luxemburg om de rijervaring te elektrificeren, en om de uitstoot te verminderen in combinatie met de opwinding van MG’s legendarische technische erfgoed. Dit was onze belangrijkste focus in de 15 jaar dat het MG-merk weg was van het Europese vasteland – om nieuwe oplossingen te ontwikkelen voor een nieuwe generatie chauffeurs die voor de toekomst nieuwe mobiliteitsoplossingen wensen.”

Focus op Brand Stores en online, particulier & Fleet

De MG-wagens zullen via een beperkt aantal te benoemen Brand Stores in België en Luxemburg verdeeld worden. Daarnaast zal MG ook een sterke online-strategie uitwerken om klanten te overtuigen.

Story image

Met enkel en alleen elektrische voertuigen in het gamma viseert MG zowel particuliere klanten als bedrijven die hun ecologische footprint een positieve boost willen geven. Met een agressieve netto verkoopsprijs van € 30.985 (inclusief BTW en inclusief afleverkosten) voor een reeds royaal uitgeruste MG ZS EV, mag dat geen probleem zijn.

ZS EV op de Brussels Motor Show

MG zal als grote verrassing aanwezig zijn op de aankomende Brussels Motor Show (10-19 januari). In Paleis 6 zal de volledig elektrische MG ZS EV zijn Belgische première beleven. De gerieflijke SUV komt altijd met een volledig elektrische aandrijflijn met een elektromotor van 143 pk en een 44,5 kWh batterij, goed voor een rijbereik van 263 km (berekend volgens de strengere WLTP-methode). Aan een snellader kan de batterij in amper 40 minuten tot 80% geladen worden. Thuis neemt het 7,5 u om volledig te laden vanaf een lege batterij.

De ZS EV wordt beschikbaar als Comfort of Luxury. Al vanaf de Comfort-versie mag de basisuitrusting erg compleet genoemd worden met o.a. adaptieve cruise control, navigatie, alu velgen, parkeersensoren, …

Op korte tot middellange termijn, zal MG nog meer modellen gaan lanceren op de Belux-markt.