De vloot van Billy Bike vergroot voor het eerst sinds het einde van de testfase van het platform begin 2019. Het platform lanceert 150 nieuwe deelfietsen en groeit zo door tot 300 fietsen in totaal – een verdubbeling. De nieuwe fietsen werden de afgelopen weken verspreid over heel Brussel en staan vanaf vandaag ter beschikking van Billy-gebruikers in de stad. De 150 nieuwe fietsen bevatten ook een reeks aanpassingen die de Billy Bike nog toegankelijker en duurzamer maakt.

‘De ultieme deelfiets’

Zo zijn de nieuwe fietsen bijvoorbeeld kleiner en lichter, onder meer om hen vlotter bruikbaar te maken voor vrouwen – doorgaans ondervertegenwoordigd onder fietsers in Brussel. De fietsen zijn ook uitgerust met een nieuw zadel dat met één hand verstelbaar is, geen overbodige luxe aangezien elke Billy bike dagelijks door tientallen personen gebruikt wordt. Nieuw is ook de toevoeging van twee handremmen op de fiets, die de terugtraprem van het eerste model vervangen.

Verder zijn de nieuwe fietsen ook modulair opgebouwd, wat het makkelijker maakt om herstellingen uit te voeren of op termijn onderdelen te vervangen of toe te voegen. Dit maakt de fietsen nog duurzamer dan voordien. Het platform gebruikt daarnaast ook enkel groene energie om zijn batterijen op te laden.

“Bij het vernieuwen van onze fiets hebben we aandachtig geluisterd naar de input van Brusselaars”, zegt Pierre de Schaetzen nog. “Zo zorgde de terugtraprem op de Billy Bike bij veel fietsers voor verwarring, waardoor we nu de stap zetten naar handremmen. We zijn ervan overtuigd dat de Billy Bike de ultieme elektrische deelfiets is, en zijn trots dat we die samen kunnen ontwerpen met onze gebruikers.”

Crowdsourcing

Momenteel zijn de free-floating fietsen van Billy Bike te vinden in de Stad Brussel, Elsene, Etterbeek en Sint-Gillis. Billy Bike wil de komende weken zijn aanbod van fietsen blijven vergroten, en zal op korte termijn ook uitbreiden naar andere Brusselse gemeenten. Het zette daarvoor een crowdsourcingcampagne op bij zijn gebruikers via sociale media.

“Op die manier willen we nagaan waar de nood aan elektrische deelfietsen het grootst is in Brussel”, zegt Pierre de Schaetzen. “We weten dat veel mensen net als ons staan te popelen om de Billy Bike te zien verschijnen in meer Brusselse gemeenten. Daarom nodigen we iedereen uit om ons te laten weten waar zij de Billy Bike willen zien rondfietsen. Waar je ook woont, Billy Bike is er voor jou.”