Officieel werd er nog niet gecommuniceerd, maar uit betrouwbare bron weten wij dat er binnenkort twee nieuwe actoren van wal zullen steken op de Belgische verhuurmarkt voor de lange termijn. Met de lancering van respectievelijk Leasys en Free2Move Lease maken de groepen Fiat Chrysler Automobiles en PSA maar al te duidelijk dat ze opnieuw willen investeren in het B2B-doelpubliek, met een gestructureerd aanbod dat voor een betere visibiliteit van hun producten moet zorgen op de fleetmarkt.

Leasys: multimerken maar vooral een captive…

Leasys is geen onbekende op de Europese scène van het wagenparkbeheer. De dochteronderneming van FCA Bank is immers al meer dan 15 jaar lang actief in Italië. Met die ervaring uit ‘de hiel’ achter de hand wil de groep Leasys nu een Europese dimensie geven. Begin 2017 werd het merk daarom in Spanje gelanceerd, in juni gebeurde dat in Frankrijk en vanaf het autosalon van Brussel begin 2018 zal het langetermijnaanbod van Leasys ook op de Belgische markt worden aangeboden. Officieel is het aanbod ‘multimerken’ – zij het niet in Frankrijk waar enkel de producten van de FCA-groep in verhuur worden aangeboden – maar het spreekt voor zich dat men in de eerste plaats de verkoop van de merken in de eigen groep een duw in de rug wil geven. Wat wel opvalt, is dat het Leasys-aanbod in Frankrijk ook de langetermijnverhuur aan particulieren omvat. Maar momenteel kunnen we onmogelijk al bevestigen of dit ook voor ons land het geval zal zijn.

Free2Move Lease:  verhuur en aansluitend autodelen?

De PSA-groep van zijn kant, zal over een paar dagen officieel Free2Move Lease lanceren in België en Frankrijk: een vennootschap die deel uitmaakt van de groep en die verschillende verhuurformules voor de lange termijn aanbiedt aan bedrijven. Overigens is Free2Move Lease ook al actief in andere landen zoals Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk: alles samen goed voor een vloot van zowat 300.000 voertuigen. Het idee achter dit initiatief is om bedrijven de producten uit het PSA-gamma en de bijhorende diensten in verhuurformules aan te reiken, maar men gaat ook een stap verder door het aanbod open te trekken naar een multimerkenaanbod. Men legt hier wel duidelijk het accent op mobiliteit want Free2Move Lease wil graag zoveel mogelijk geconnecteerde voertuigen op onze wegen loslaten. Die strategie ligt overigens perfect in lijn met de filosofie van de Free2Move-app die particulieren en ondernemingen mobiliteitsoplossingen aanbiedt via autodeeldiensten.

Uiteraard volgen wij bij link2fleet deze twee dossiers van heel kortbij op en we zullen niet nalaten om meer duidelijkheid te verschaffen van zodra de twee bedrijven officieel gelanceerd zijn.