Momenteel heeft men inzake banden vier keuzemogelijkheden: de zomer- of winterbanden een heel jaar gemonteerd laten, ze wisselen al naargelang het seizoen of kiezen voor All Seasons banden. “Elk van deze mogelijkheden heeft nadelen”, stelt Martin Thiollier, Marketingdirecteur van Michelin.

Une structure en V
Een V-vormige structuur

 

Michelin voerde dan ook een studie uit door 3.000 voertuigen uit te rusten met een blackbox om te achterhalen hoe de banden gebruikt worden, zodat men zo goed mogelijk kan beantwoorden aan de noden van de gebruikers. Door die studie werd het idee van de CrossClimate band geboren. Concreet gaat het om een zomerband, die echter ook 85 tot 90% van de karakteristieken van een winterband meekrijgt. “Hij biedt een uitstekende grip in alle klimatologische omstandigheden en is voorzien van een V-profiel en high-performance lamellen. Bovendien beschikt hij ook over geslepen rubberblokken.”

Michelin biedt dit alles aan voor een prijs die ongeveer 10% hoger ligt dan een traditionele band. Daarmee is deze band interessanter dan een winterband en biedt hij een gelijkaardige levensduur als een zomerband.

Twee leden van Fleet Corner, die in de zaal aanwezig waren, hadden de kans gehad om de CrossClimate banden in exclusiviteit te testen en konden hun ervaring delen. Zij gaven aan onder de indruk te zijn van de prestaties van deze band in verschillende klimatologische omstandigheden en vooral dan op sneeuw.

Michelin preciseert dat deze band geen winterband vervangt: “Hij is eerder voorzien voor voertuigen die korte afstanden rijden of voertuigen die geen behoefte hebben aan winterbanden, maar die toch wel eens in winterse omstandigheden rijden.”

Voordelen voor de vloten

Patrick Defise, Fleet Manager van QTeam zette op zijn beurt de voordelen van een dergelijk product voor vloten uiteen. “De band vermijdt opslagkosten en de kosten voor het wisselen van zomer/winterbanden. Bovendien zorgt hij voor tijdswinst omdat er geen afspraken gemaakt moeten worden voor het wisselen van banden. Hij verhoogt ook de veiligheid van uw bestuurders en vermindert dan ook het risico op ongevallen.”

We vermelden nog dat de CrossClimate banden niet beschikbaar zullen zijn op onze markt tot begin mei. Zij zullen voorgesteld worden in een ruim gamma afmetingen en een gamma specifiek voor bestelwagens zal in 2016 of 2017 op de markt komen