Een nieuw radiatorrooster, hertekende bumpers en andere lichtblokken voor- en achteraan: jaargang 2019 meet zichzelf een paar kleine retouches aan die het premiumgevoel van de auto nog een beetje opkrikken. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om volop in te zetten op technologie, met de komst van vooral het Adaptive Cruise Control, dat automatisch afstand houdt van een voorligger, of het Stop & Go-systeem.

Qua infotainment kiest hij voor het SYNC3-systeem, waarmee je de radio, de navigatie, de airco en je verbonden smartphone kan bedienen met stemcommando’s of via het 8 duim grote aanraakscherm dat bovenaan de middenconsole is geplaatst. Het geheel is ook compatibel met Apple CarPlay en Android Auto.

Vertrekken in gezegende stilte 

Maar hét grote nieuws van deze jaargang 2019 is dat de hybride aandrijflijn die al een paar jaar verkrijgbaar is in de vierdeursversie nu ook naar de break komt. Het is voor Ford een manier om in te spelen op de toenemende vraag van wagenparken naar meer milieuvriendelijke auto’s. Door een 2.0-benzinemotor met Atkinsoncyclus te combineren met een elektromotor die wordt gevoed door een lithium-ionbatterij van 1,4 kWh en een automatische overbrenging schopt de Ford Mondeo Clipper Hybrid het tot een totaalvermogen van 187 pk bij een CO2-uitstoot van slechts 101 g/km en een gemiddeld normverbruik van 4,4 l/100 km. Een en ander levert hem een fiscale aftrekbaarheid op van 90 procent, wat hem bijzonder interessant maakt voor de fleetsector.

Een ander groot voordeel van deze Mondeo Clipper Hybrid is dat hij zelfopladend is. De technologie van het remmen via recuperatie weet tot 90 procent van de energie terug te winnen die normaalgezien verloren gaat tijdens het vertragen en gebruikt die om de elektrische batterij op te laden. De elektromotor kan de auto op zijn eentje in een gezegende stilte doen vertrekken uit stilstand. De verbrandingsmotor schiet echter al snel in actie, maar de auto blijft een stille werking behouden, wat hem nog prettiger en comfortabeler maakt om mee te rijden.

 

Met zijn lengte van 4,867 meter is de Mondeo Clipper een echte gezinswagen waar achterin twee volwassenen ruim plaats vinden. Ondanks de batterijen onder de koffervloer biedt de Clipper Hybrid een mooi bagagevolume van 403 liter en tot 1.508 liter als de achterbank wordt neergeklapt, wat bovendien een perfect vlakke laadvloer oplevert.

Met deze hybride versie voegt de Mondeo een meer milieuvriendelijke en voor de fleet fiscaal voordelige variant aan het gamma toe. En bovendien behoudt hij gewoon de uitstekende binnenruimte, het laadvolume, de premium uitstraling en de perfecte combinatie van rijdynamiek en comfort.

Foto’s //Double Slash