Toolbox

Hyundai Ioniq PHEV: Herlaadbare variant

Wie zich verdiept in eco-technologie zal bij de merknaam Hyundai Motor à la minute aan de razendsnel evoluerende auto-elektrificatie moeten denken. De Zuid-Koreaanse constructeur ontpopte zich tot een specialist in het vak. Hij commercialiseert niet enkel een technologisch, grensverleggende en waterstof-gepowerde brandstofcelwagen; de iX35 Fuel Cell. Overal op deze aardbol worden vandaag ook puur elektrische -, deels elektrische - of aan het net “bij te tanken” deels elektrische personenwagens van Hyundai-fabricaat aan de man gebracht. De Ioniq maakte van Hyundai zelfs de eerste constructeur die in één specifiek - ecologisch geïnspireerd en naar compleet of deels geëlektrificeerde aandrijving berekend – automodel, drie elektro-modi in de aanbieding heeft. Met de zich resoluut in de fleetbusiness nestelende Hybrid (HEV) en de Ioniq Electric (EV) maakte we eerder al kennis. Vandaag introduceert Hyundai de Ioniq nummer 3. Een “herlaadbare” Ioniq variant die we in eco-technologisch moeten katalogeren bij de Plug-In Electrical Vehicles (PHEV).

Het succes van de deels elektrische aandrijving lijkt niet te stuiten en het belang van de herlaadbare hybride groeit. Een tendens die zich niet beperkt tot het particuliere marktsegment. Ook de fleetmarkt raakt in de ban van die deels elektrische aandrijving. Bij Hyundai weet men daar inmiddels alles van. Sinds de introductie van de Ioniq Hybrid (HEV) is 75% van alle verkochte Ioniq’s actief in de vloten. De komst van een Plug-In zou Hyundai’s fleetbusiness wel eens een boost kunnen zijn.

Moeilijk visueel onderscheid
IMG_1459Zowel de EV, HEV als PHEV worden gezegend met een identieke koets, aerodynamisch (Cx = 0,24) voortreffelijk gestroomlijnd. En dat gunstige aerodynamica geen synoniem moet zijn van minder aantrekkelijk gestroomlijnd heeft Hyundai hier bewezen. Is het trouwens niet deze Ioniq die met de Red Dot Design Award aan de haal ging?
Omwille van deze designtechnisch gelauwerde en voor drie e-modi bestemde koets is het dus niet eenvoudig om de onderhuidse genen van een voorbijzoevende Ioniq EV, HEV en PHEV meteen te bepalen. We weten wel dat de Hybrid en Plug-in opgesmukt worden met exclusieve blauwe accenten. Dit zowel op het koetswerk- als in het interieur. De Ioniq Electric krijgt koperkleurige accenten. Waarom? Verwijzend naar de pure elektrische geleiding waarmee koper in de cursussen materiaalkennis al vele decennia met stip genoteerd staat.

 

1.6 Atkinson GDi
Zowel de Hybrid als Plug-in Hybrid bezigen dezelfde, direct geïnjecteerde 1.6 GDi-benzinemotor als ICE-basis (Internal Combustion Engine). We weten al dat die ICE 105 pk aan vermogen ontwikkelt en 147 Nm werkijver laat optekeken. Draaiend volgens de Atkinson-cyclus lijkt hij goed geschikt om zich met een beetjes elektrische ruggesteun brandstofzuinig en dus CO2 gunstig van de aandrijftaak te kwijten. (Nvdr: Atkinson-cyclus wijkt met een langere ‘expansieslag’ dan ‘compressieslag’ af van de standaard Otto-cyclus).
Belangrijk blijft dat deze ICE in de Ioniq (en dat zal ook zo zijn in deze Plug-in versie) de voorlopig enige benzine-hybride op de markt is, die wordt aangeboden in combinatie met de probleemloos schakelende DCT-6 (zestraps)transmissie met dubbele koppeling.

Straffere e-motor & opgevoerde batterijcapaciteit
IMG_1465De grote verschillen tussen de eerder geïntroduceerde Hybrid en de nu voorgereden herlaadbare variant situeren zich dus op elektrisch vlak. We herinneren ons dat de e-motor van de Ioniq Hybrid 32 kW (43,5 pk) ontwikkelt bij een (meteen beschikbaar) koppel van 170 Nm. De voeding komt in de Hybrid uit een lithium-ion-polymeer accu van 1,56 kWh.
In de Ioniq Plug-in wordt de stroom toegeleverd uit een (eveneens) lithium-ion-polymeer batterij die nu 8,9 kWh aan capaciteit meekrijgt. De in vgl met de batterij uit de Ioniq hybride duidelijk verhoogde energie-opslag resulteert in een (theoretisch) puur elektrisch rijbereik van meer dan 60 km. Tijdens onze test hebben we ervaren dat 50 km puur elektrisch rijden geen probleem zal vormen.
In de Plug-in versie wordt – in samenspel met de 1.6 GDi ook een straffer gepeperde e-motor gemonteerd. Eveneens een synchrone motor met permanente magneten maar wel 44,5 kW (60,5 pk) sterk, tegen 32 kW (43,5pk) voor de Ioniq hybride HEV .
Even herinneren: de Ioniq EV wordt gevoed uit een 28 kWh straffe batterij en beschikt over een e-motor met 88 kW (120 pk) aan vermogen en een ogenblikkelijk beschikbaar koppel van 295 Nm.

Herladen
IMG_1460Het herladen van de batterij aan de huishoudstekker verloopt eenvoudig en snel (2,5 h) dankzij een in de Ioniq geïntegreerde 3,3 kW batterijlader. Aan een laadpaal herladen duurt 1,5 uur. Snellaadmogelijkheid werd niet voorzien.
Uiteraard wordt tijdens vertragingen de vrijkomen kinetische energie ook elektrisch gerecupereerd en komt ook hier het Eco DAS rijhulsysteem (Driver Assistance System) aan bod. Rijdend op GPS en bij snelheden boven de 40 km/h wordt de bestuurder dan aangemaand om het gaspedaal te lossen op plaatsen waar men makkelijk energie kan sparen. Ook laadprogrammatie is mogelijk. Via de boordcomputer kan men het herladen zo programmeren dat enkel toestaan tijdens de daluren energie uit het net wordt ‘getankt’ .

 

 

Connectiviteit en veiligheid
IMG_1462Net als alle Ioniq’s zal ook de plug-in versie zal over de modernste connectiviteitssystemen beschikken (Android Auto, Apple CarPlay, Tom Tom live services tot een draadloze lader voor smartphones). Aan innovatieve veiligheidsvoorzieningen zal het evenmin ontbreken. Gaande van autonome remhulp, spoorassistentie, dodehoekdetectie, waarschuwing voor dwarsverkeer achter de wagen (bij achterwaarts verlaten van een parking) tot intelligente, radargestuurde snelheidscontrole.

 

 

 

Fleetbalans
Ook de Ioniq PHEV geniet van een toonaangevend garantiepakket. Weet : 5 jaar fabriekswaarborg zonder kilometerbeperking met een waarborg van 8 jaar (200.000 km) op de aandrijfbatterij. De 100% fiscale aftrekbaarheid blijft ongetwijfeld een van de grootste fleettroeven . Komt daarbij dat de Hyundai Ionic PHEV, met zijn bewezen elektrische actieradius van 50 km, zowat de goedkoopste plug-in op de marktsituatie is. Minder rijk uitgerust dan zijn naaste concurrenten is hij daarom niet. Wie wij als zijn soortgenoot concurrenten voor de fleets beschouwen? De Toyota Prius 1.8 PHEV, VW Golf 1.4 GTE, Audi A3 1.4 e-Tron, BMW 225 Xe PHEV en de Mini Countryman PHEV.

Technische Fiche: Hyundai Ioniq PHEV

Brandstof: Benzine/Plug-In Hybride

Verbrandingsmotor: KAPPA 1.6 Atkinson GDi
Cilinderinhoud: 1.580 cc
Vermogen: 77 kW/105 pk @5.700 opm
Maximaal koppel: 147 Nm @4.000 opm

e-Motor: Synchroon, permanent magnetisch
Vermogen: 44,5 kW/60,5 pk
Maximaal koppel: 170 Nm

Batterij: 360 Volt – Lithium-Ion-polymer
Capaciteit: 8,7 kWh

Geïntegreerde lader
Maximum Capaciteit: 3,3 kW.
Laadtijd/standaard: 2,15 H

Systeemvermogen
104 kW/141 pk

Transmissie
6-DCT versnellingsbak

Gemiddeld gecombineerd verbruik (NEDC): 1,1 l/100 km
CO2-uitstoot (NEDC) : 26 g/km
Elektrisch (theoretisch) rijbereik: 63 km
Milieunorm: Euro VI
Topsnelheid: 178 km/u
Leeggewicht: 1.495 kg
Koffervolume (VDA): 350/455/1.410 liter
Tankinhoud: 43 liter

Andere motoren/transmissies

Ioniq Hybrid HEV
Ioniq Electric EV

Beheersinformatie: Ioniq Plug-In PHEV
Basisprijs excl. BTW: 28.098,35 EUR
Basisprijs incl. BTW: 33.999 EUR
Fiscaal vermogen: 9 pk
TMC (Brussel, Wallonië, Leasing): 123 EUR
BIV (Vlaanderen): Vrijgesteld
Verkeersbelasting (Brussel, Wallonië): 280 EUR
Verkeersbelasting (Vlaanderen): vrijgesteld
Fiscale aftrekbaarheid: 100 %
VAA werknemer: 1.250 EUR/jaar (105 EUR/maand)

Toon meer nieuwsjes