Dankzij dit initiatief kon het personeel van imec in september zelf proefondervindelijk ervaren wat elektrisch rijden inhoudt en wat de voordelen ervan kunnen zijn in vergelijking met hun huidige rijgedrag en -gewoontes. De medewerkers werden bovendien een stuk wijzer met een digitale uiteenzetting over de kostprijs van EVs, praktische info en getuigenissen. Dit alles om hen warm te maken voor een elektrische bedrijfswagen of privé-wagen in de nabije toekomst.

Duidelijke informatie en testing geven de doorslag

Uit de webinar over elektrisch rijden eerder dit jaar, bleek dat bestuurders een EV wel overwegen maar dat er nog een pak praktische vragen zijn. Daarom bood Alphabet aan imec – met wie het sinds 2018 een exclusief partnerschap heeft voor de hele vloot – deze kans. De combinatie van een aantal dagen achter het stuur van een EV zitten en een digitale infosessie, bijgewoond door liefst 46 medewerkers van imec, zorgden ervoor dat de medewerkers van imec met kennis van zaken hun volgende bedrijfswagen kunnen kiezen.

Door elektrisch rijden te ervaren en voldoende informatie te geven, kunnen een aantal veelgehoorde bezwaren zoals de vaak voorkomende ‘Range Anxiety’ aangepakt worden. Zo legde Alphabet in de presentatie uit dat vier bestuurders op vijf dagelijks maximaal 50 kilometer rijden. Bovendien laden eigenaars van een EV hun wagen voor 70% thuis op, 20% op het werk en amper 10% onderweg.

“Aangename rijervaring, voldoende rijbereik én ecologisch”

Alphabet peilde naar de eerste ervaringen van de imec-medewerkers met elektrisch rijden – en die waren unaniem positief.

K.M.: “Het rijden met een elektrische wagen is fantastisch. Voor wekelijkse verplaatsingen en normaal woon-werkverkeer zou ik niet twijfelen. Bovendien bieden deze wagens ook een totaal andere ervaring dan de klassieke auto’s; ze hebben een hoger high-techgehalte. Mijn volgende wagen zal opnieuw een elektrische zijn. De batterijtechnologie zal ongetwijfeld voor een nog betere ervaring zorgen in de toekomst.”

P.J.: “De langste afstand die ik afleg met mijn EV is het woon-werkverkeer, nu een 70 kilometer. Dat valt perfect binnen het rijbereik. Zeker omdat ik de wagen overdag kan opladen op het werk. Elektrisch rijden is ook zeer aangenaam: de wagen reageert onmiddellijk en is een stuk stiller. Ik zou een EV zeker aanraden. De prijzen zijn ook sterk gedaald, er zijn voldoende fiscale voordelen en is er al een ruime keuze. Tenslotte speelt voor mij persoonlijk het ecologische aspect ook erg mee: het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen voor ons transport is een grote drijfveer voor mij om elektrisch te rijden.”

S.T.: “Als je gemiddeld niet meer dan 200 kilometer per dag rijdt en thuis een laadpaal kan plaatsen, dan zou ik altijd voor een elektrische wagen kiezen. ’t Is bovendien erg plezant! Zelf rijd ik voornamelijk korte afstanden – maar als ik eens naar Eindhoven bijvoorbeeld moet, vind ik altijd een laadpaal ter plaatse. Ik laad in drie kwart van de gevallen mijn EV thuis op, en 20% van de keren op het werk.”