Voortaan is IONIQ niet langer een model maar wel de naam voor alle elektrische voertuigen van het Hyundai-gamma. De eerste auto van dit nieuwe gamma, de IONIQ 5, is ontwikkeld op het volledig nieuwe platform E-GMP en is nu reeds verkrijgbaar op de Belgische markt. Zijn lengte van 4,635 meter, hoogte van 1,605 meter en breedte van 1,895 meter maken er een SUV van met een formaat vergelijkbaar met dat van een Tucson, of zelfs nog iets groter. De nieuwkomer biedt niet enkel een rijbereik van 481 kilometer (WLTP), maar is ook een concentraat van technologie. Zo kan zijn dak bijvoorbeeld worden bedekt met zonnepanelen die energie verzamelen en naar de batterij sturen om het elektrische rijbereik te vergroten.

Hij is ook het eerste productiemodel met een batterij van 800V, die ultrasnel opladen mogelijk maakt. Aan een snellaadpaal kan de IONIQ 5 zijn rijbereik namelijk van 10 naar 80 procent brengen in slechts 18 minuten.

 

Hij laadt ook uw computer op

Het interieur oogt futuristisch, met ecologisch verantwoorde materialen, een scherm van 12,25 duim dat alle boordfuncties verzamelt op de middenconsole en een instrumentenbord van hetzelfde formaat vóór de bestuurder.

De IONIQ 5 is ook uitgerust met V2L-technologie (voor Vehicle-to-Load), waarmee hij een elektrisch toestel kan opladen of voeden met vermogens van tot 3,6 kW via een stekker van 220V. Op die manier kan hij bijvoorbeeld uw laptop opladen. En zo kan u op het gemak werken tijdens een oplaadbeurt. Rust u liever wat? Geen probleem: de ontspannende voorstoelen kunnen volledig naar achteren kantelen en kunnen u zo een moment van rust bieden.

Bij al die positieve elementen kan ook nog de fiscaliteit worden gerekend. Door zijn elektromotor blijft hij een voordelige fiscale aftrekbaarheid genieten, zelfs na 2026. Als u hem komt testen, zal de IONIQ 5 u met zekerheid verleiden.

 

Ontdek de nieuwe IONIQ 5