De markt van de kortetermijnverhuring doet het globaal gezien goed in België. Tussen 2014 en 2015 steeg ze met 7%, waardoor ze van 5.759.000 naar 6.099.546 verhuurdagen oprukte. Het segment luchthavens/stations, dat 24% van de totale markt van de kortetermijnverhuring vertegenwoordigt, kende van zijn kant een stevige groei van 14%. De omzet die in dit segment werd gerealiseerd, bleef zelf echter steken op 11%, wat duidelijk aangeeft dat de tarieven nog altijd ernstig onder druk staan. De lokale markt (voornamelijk business) van de toerismevoertuigen tekende een groei van 4% in volume en van 2% in omzet op.

Gemeten over de eerste zes maanden van 2016 maakte de lokale markt van de toerismevoertuigen een mooie groei door (+10% inzake volume en +7% op het vlak van omzet). Dit resultaat komt voort uit de gunstige evolutie van nieuwe bestellingen in leasing (levering van afwachtingsvoertuigen).

De luchthavens kenden met een stijging van 8% een positief eerste kwartaal in 2016. Maar de aanslagen van 22 maart in Zaventem hebben uiteraard een negatieve impact op de cijfers van het tweede kwartaal: de activiteit lag twee weken lang volledig stil en de toeristische sector werd door de aanslagen zwaar getroffen. Het tweede kwartaal tikt finaal dan ook af op een volumeverlies van 30%, dat gedeeltelijk gecompenseerd kon worden door een stijging van de activiteit op de luchthaven van Charleroi. Wanneer men Brussel en Charleroi optelt, daalde de “luchthaven” activiteit in de eerste zes maanden van 2016 met 10%.

Renta onderzocht ook de massieve opkomst van de autodelenoplossingen in Brussel (Zipcar, Car2Go, DriveNow) en de invloed die deze initiatieven hebben op de kortetermijnverhuring. De federatie van verhuurders meent dat deze trend die het gebruik van een voertuig verkiest boven de eigendom ervan wel eens positieve effecten zou kunnen sorteren voor de autoverhuursector in het algemeen. Weliswaar met één negatief punt: de te grote volumes van aanbiedingen, gekoppeld aan het feit dat de consument overtuigd zal moeten worden van de voordelen van dit nieuwe systeem, zouden de prijs van de verhuring wel eens onder druk kunnen zetten.