SHELL – JLR – FevMars2019

Lease Car of the Year 2018: dubbelslag voor Volvo XC40

De geheel nieuwe Volvo XC40 kwam als winnaar uit de bus met daarin de 12 kandidaten op de titel Lease Car of the Year 2018. Een dubbele overwinning voor de kleine SUV van Volvo, die enkele weken eerder al werd verkozen tot “Car of the Year”.

 

De Peugeot 3008 realiseerde 2 jaar geleden al een soortgelijke krachttoer toen hij, enkele weken nadat hij tijdens het Salon van Genève door een jury van professionelen uit de autosector tot “Car of the Year” werd verkozen, ook de titel “Lease Car of the Year” binnenhaalde, die werd uitgereikt door een Belgische jury bestaande uit professionelen uit de fleetsector, die door Alphabet Belgium verzameld werden.

Deze keer is het dus de Volvo XC40 die eenzelfde exploot neerzet en de twee felbegeerde titels cumuleert. Om de titel Lease Car of the Year 2018 te behalen, moest de Volvo het opnemen tegen 11 andere concurrenten verdeeld over 4 categorieën. De jury bestaande uit specialisten van Alphabet, vlootbeheerders, maar ook journalisten, maakte tijdens een eerste samenkomst een selectie van 12 voertuigen (3 per segment), met daarbij alle nieuwigheden die tijdens de laatste 12 maanden op de markt kwamen. Deze eerste selectie gebeurde op basis van informatie zoals de prijs, het verbruik, de TCO of ook nog de CO2-uitstoot van het voertuig. Deze informatie werd ook verdeeld onder de klanten van Alphabet, die via het internet op hun favoriete voertuig konden stemmen.

De jury kon op 23 maart een wegtest doen met elk van de 12 uitgekozen auto’s, zodat ze per categorie hun uitverkoren voertuig kon aanduiden.

In het Economy segment eindigde de Ford Fiesta op de eerst plaats voor de Volkswagen Polo en de Suzuki Swift.

In de Business categorie, waarin de stadsauto’s werden ondergebracht, was het de Nissan Leaf die zich onderscheidde voor de Skoda Karoq SUV en de nieuwe Citroën C4 Cactus.

In de categorie Business+ ging de Volvo XC40 de volledig nieuwe Opel Grandland X en de al even nieuwe BMW X2 vooraf.

In het topgamma tenslotte traden de Volvo XC60, de nieuwe BMW X3 en de Audi A7 Sportback met elkaar in het strijdperk en klasseerden ze zich ook in die volgorde.

De nieuwe kleine SUV van Volvo, die in België geproduceerd wordt, won op basis van deze testen en door de online stemmen van de Alphabet-klanten niet enkel in zijn klasse, maar ook in het totaalklassement. Alphabet overhandigde de trofee Lease Car of the Year aan Alain Peers, fleetmanager van Volvo, tijdens een traditioneel grandioze ceremonie, die in aanwezigheid van het kruim van de sector op 26 april in Dockx te Brussel werd georganiseerd.

 

Nissan Leaf, de prettige verrassing van de jury

Nadat de 25ste editie van het evenement Lease Car of the Year in 2017 in het teken stond van de creatie van een nieuwe prijs, die voor de lichte bedrijfswagen, die voortaan om de twee jaar uitgereikt wordt tijdens het Brusselse Bedrijfswagensalon, bracht ook de 26ste uitgave een kleine verrassing. Onder de 12 auto’s die de finale selectie haalden, vonden we ook één volledig elektrisch exemplaar: de Nissan Leaf. Een model dat bijzonder gewaardeerd werd door de jury, maar dat volgens de uitlatingen van iedereen eigenlijk niet vergeleken kon worden met de andere voorgereden voertuigen, die allemaal een verbrandingsmotor onder de motorkap hadden.

Een lange discussie tussen de vertegenwoordigers van Alphabet en de leden van de jury leidde uiteindelijk tot de creatie van een speciale prijs, die speciaal voor deze auto in het leven werd geroepen: “Verrassing van het Jaar”. Het zou niet verbazen, moest Alphabet in de komende jaren een categorie “Alternatieve Aandrijvingen” in het leven roepen, zodat nieuwe motorisaties, die in onze markt nu al openbloeien als hyacinten in de aanloop naar lente, hun eigen categorie krijgen.

Toon meer nieuwsjes