De volledige markt van de personenwagens (zonder bedrijfsvoertuigen) bestaat uit ongeveer 6 miljoen auto’s. Het aantal wagens ingeschreven op naam van een handelsnummer is gestegen tot 1.250.185: een groei van 2,5 procent in vergelijking met 2018.

Van deze auto’s mogen er 600.000 worden gezien als bedrijfswagens. Het aantal voertuigen op naam van een leasing- of rentingbedrijf klimt tot 420.000, een groei van 4 procent in vergelijking met vorig jaar. Leasing wint dus nog aan terrein in vergelijking met het kopen van een wagen met eigen middelen en dankt die groei vooral aan het feit dat ondernemingen zekerheid zoeken op het vlak van herverkoopwaarde en geen zin hebben om de daaraan verbonden risico’s zelf te dragen.

De markt van de lichte vrachtvoertuigen kent een indrukwekkende groei. In 2018 flirtte het aantal inschrijvingen met de 80.000 exemplaren, meer dan dubbel zo veel als 20 jaar geleden.

De opkomst van de e-commerce, die vaak beroep doet op bestelwagens voor de levering van pakjes, is daar zeker niet vreemd aan. In de eerste 10 maand van 2019 zijn in België al meer dan 37.000 nieuwe lichte bedrijfsvoertuigen ingeschreven via lange- en kortetermijnleasing, wat een groei van 5 procent betekent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Evolutie van de fleetmarkt (leasing & korte termijn)

Ondanks de fiscale onzekerheid en de talrijke aankondigingen tegen bedrijfswagens blijft de sector kerngezond. Er is nog steeds groei, zoals blijkt uit de toename van 4 procent in vergelijking met 2018 voor de personenwagens en 5 procent voor lichte bedrijfsvoertuigen.

Ontdek onze volledige barometer in het volgende editie van link2fleet magazine dat over enkele dagen verschijnt.