SHELL – JLR – FevMars2019

Nieuwe Sprinter: meer dan een bestelwagen

‘Mercedes Pro Connect’ als tool voor vlootbeheer

Deze zomer wordt de nieuwe Mercedes Sprinter gelanceerd. Tegelijk introduceert de constructeur uit Stuttgart zijn Mercedes Pro Connect, een praktische tool die helpt bij het vlootbeheer.

Mercedes wil zich steeds meer profileren als een service provider en niet louter als een fabrikant van voertuigen. Zo lanceert de constructeur met de introductie van de nieuwe Sprinter het ‘Mercedes Pro Connect’.
In principe gaat het vooral om een online verbinding tussen enerzijds het voertuig en de bestuurder en anderzijds de vlootbeheerder. Er bestaan verschillende modules.
De staat van het voertuig, naar onderhoud toe, is direct te zien door de vlootbeheerder op zijn pc. Op die manier kunnen onderhoudsbeurten beter gepland worden en dit terwijl het voertuig nog operationeel is.
Bovendien kan die vlootbeheerder via het systeem ook berichten sturen naar de bestuurder. Ook kan de vlootbeheerder de rijstijl via verschillende data, zoals bijvoorbeeld het verbruik, in real time evalueren.
Er is een track&trace systeem beschikbaar waarbij kan nagegaan worden waar de bestuurder zich bevindt. Op die manier weet de dispatcher precies in welke mate een leveringsprogramma is afgewerkt en welke posten nog moeten gepasseerd worden. De verreden routes worden ook bijgehouden en kunnen op die manier helpen om routeplanningen in de toekomst te organiseren. Ook wordt het zo makkelijker om te zien welke afstanden voor het werk en welke voor privéverplaatsingen worden afgelegd.
Het navigatiesysteem houdt continu rekening met veranderende verkeerssituaties en de route wordt navenant aangepast. Tegelijk kan een leveringsroute worden doorgegeven of aangepast. Ook kan van op afstand worden gezien of het voertuig gesloten is of niet. Dat zijn maar enkele van de mogelijkheden.
In elke nieuwe Sprinter is de nodige hardware voor het ‘Mercedes Pro Connect’ aanwezig. Het is dan aan de klant om te beslissen welke modules van het ‘Mercedes Pro Connect’ voor hem relevant zijn en worden geactiveerd. Deze diensten zullen gratis beschikbaar zijn vanaf de lancering en dit tot het einde van het jaar. Een aantal van die diensten kunnen ook worden ingebouwd in oudere Sprinters.

Toon meer nieuwsjes