Los van deze test die draait rond de utilitaire versie geeft de Combo zijn vrijetijdsversie de bijnaam ‘Life’ mee, beschikbaar met 5 en 7 plaatsen. Voor de overstap van 5 naar 7 zitplaatsen neemt de lengte van de korte versie (4,40 m en 5 plaatsen) toe tot 4,75 m voor een XL-uitvoering waar 7 personen een plaats in vinden Diezelfde filosofie past ook de bestelwagenversie van de Combo toe. In de versie met verlengde cabine biedt die dan ook een laadvolume dat kan oplopen tot 4,4 m3 nuttig laadvermogen dat maar liefst 1.000 kg kan bedragen. Reken daar de mogelijkheid bij om twee europaletten en de stockagecapaciteiten worden wel erg talrijk. Door verschillende zitopstellingen aan te bieden heeft het merk met de bliksemschicht in totaal vier Combo-versies in de catalogus staan. Sleutelwoorden voor al deze Combo’s zijn in ieder geval polyvalentie en comfort.

 

Een overdaad aan uitrusting

Ze zien er misschien uit als een SUV, zelfs al hebben ze twee grote zijruiten, toch blijft de look van de Combo Life dicht aanleunen bij die van een bestelwagen.

In feite vind je de grootste stijlbreuk met het verleden terug in het interieur. In de eerste plaats – en dat valt op van zodra je de deuren opent – biedt de Combo een binnenruimte die veel gezelligers, warmer en aangekleed met materialen van hoogstaande kwaliteit. En dan zijn er nog het dashboard en de middenconsole die voor de volle 100% aansluiten op het universum van een berline. Dat gevoel wordt nog versterkt door het acht duim grote aan raakscherm dat een plaats kreeg bovenop die centrale console waarin ook een enorm groot bergvak is ondergebracht.

2018 Opel Combo Life

De Combo, die van bij de start is ontwikkeld volgens personenwagencriteria en niet volgens bestelwagencriteria, beschikt zowel in zijn Life- als in zijn bestelwagenuitvoering over de meest hoogstaande technologie in dit segment voor wat betreft comfort en veiligheid. Zo kan hij, in functie van het gekozen uitrustingsniveau, uitpakken met noodremhulp, aanrijdingsalarm, voetgangerdetectie, head-updisplay, wegrijhulp voor op hellingen, een snelheidsregelaar/-begrenzer, elektronische bandendrukcontrole, het Opel Eye-camerapack met waarschuwing bij het ongewenst verlaten van de rijstrook en verkeersbordherkenning, slaperigheidsdetectie, dodehoekdetectie, 180°-achteruitrijcamera … Op de bestelwagenversie kan de gebruikers zelfs opteren voor verwarmbare voorstoelen en een dito stuurwiel. Bovendien helpen het adaptieve antispinsysteem IntelliGrip en diens vijf werkingsmodi de eigenaars van een Combo om de gebaande paden te verlaten voor het uitoefenen van hun hobby of om een afgelegen werf te bereiken, ook al ligt die in de modder, de zand of zelfs de sneeuw.

Tot slot zijn alle Combo’s perfect geconnecteerd dankzij infotainmentsystemen van de derde generatie die compatibel zijn met Apple CarPlay en Android Auto.

 

Ruimte en motoren voor iedereen

2018 Opel Combo

De handig en goed uitgekiende binnenruimte biedt plaats voor iedereen. Met het optionele panoramadak is de sfeer aan boord nog gezelliger.

In de versie met zeven zitplaatsen kan de kofferruimte worden uitgebreid door de twee stoelen op de derde rij weg te nemen. Dat lukt erg vlot en de stoelen zelf zijn overigens erg comfortabel.

Bovendien kan de gebruiker kiezen om de tweede zitrij te verdelen volgens een 2/3-1/3-verhouding of voor een tweede rij bestaande uit drie individuele stoelen. Daarin moet iedereen zijn gading kunnen vinden en kan aan alle moduleerbaarheidseisen worden voldaan. Extra keuzemogelijkheid: opteren voor een of voor twee schuifdeuren achteraan. De koffer van de Life-versie tot slot biedt een laadvolume van 597 liter.

Voor de aandrijving van zijn Combo’s biedt Opel de keuze uit benzine- en dieselmotoren die het ging lenen in de onderdelenbank van PSA. Zo heeft men keuze uit de 3-cilinder 1.2 Turbo benzinemotor met 110 of 130 pk en de 1.5 diesel die wordt aangeboden in 75, 100 en 130 pk. Daar komt binnenkort nog een 1.5 diesel van 130 pk bij, voorzien van stop-start, een turbocompressor met variabele geometrie en gekoppeld aan een 8-trapsautomaat: een première voor de Combo.

Los van deze laatste mogelijkheid worden alle andere motoren gekoppeld aan manuele versnellingsbakken met 5 of 6 verhoudingen.

 

Fleetbalans

De Combo Fleet mag zich dan al richten tot een heel specifiek publiek dat er niet om maalt dat de buurman het over een bestelwagen heeft, de bestelwagenversie van de Combo zou – zeker gezien zijn standaarduitrusting en zijn optiemogelijkheden – wel eens erg in de smaak kunnen vallen bij de professionals uit de bouw, elektriciens, loodgieters, schrijnwerkers en, zoveel is zeker, leveranciers allerhande. U hoeft enkel nog een prijsvergelijking te houden met de concurrentie en rekening houdend met de uitrusting.

Om alle dynamische eigenschappen uitgebreid te kunnen testen, was onze testrit met de Combo Life veel te kort, maar hij ontpopte zich wel tot een leuke, comfortabele en veilig aanvoelende auto. In scherpe bochten nodigt het hoge zwaartepunt niet uit om er als rallypiloot doorheen te vliegen, maar dat is dan ook allerminst de doelstelling van deze auto. Hou wel een beetje de prijs en de CO2-uitstoot in het oog van zodra u opties begint aan te vinken.

 

Opel Combo Life 1.2 PureTech 110 pk 6-bak 5 pl.

TECHNISCHE FICHE  
Brandstof    Benzine
Vermogen 81 kW/110 pk
Maximumkoppel (Nm@ o/m) 205 Nm@ 1750 o/m
Leeggewicht 1.356 kg
Kofferinhoud 597 liter
Inhoud brandstoftank 60 liter
Gemiddeld verbruik 5,6 l/100 km
CO2-uitstoot 125 g/km
Topsnelheid 167 km/u
Cilinderinhoud 1.199 cm3

 

ANDERE MOTORVERSIES
Motor Brandstof Vermogen
1,2 Turbo benzine 130 pk
1,5 Turbo D diesel 75/100/130 pk
 
 

 

 

BESTUURSINFORMATIE
Basisprijs excl. btw 18.000 €
Basisprijs incl. btw 14.876 €
Fiscaal vermogen 7 PK
BIV (Brussels, Wallonië, Leasing) 123 €
BIV (Vlaanderen)
Verkeersbelasting 193,91 €
Fiscale aftrekbaarheid %
VAA gebruiker €/jaar
VAA werkgever €/jaar

 

 

 

Fiche Combo Life

Goed

  • Basisveiligheidsuitrusting
  • Comfort
  • Polyvalentie/moduleerbaarheid
  • Kofferinhoud
  • Binnenruimte

 

Minder goed

–    Onderstuurneiging

  • Achterstoelen niet verschuifbaar

 

Concurrenten

VW Caddy

Peugeot Rifter

Citroën Berlingo