Maandag met de fiets naar het werk, dinsdag met de wagen naar kantoor en woensdag met de trein en de laatste kilometer met de step naar een klant. Handig als werknemers zelf kunnen kiezen welk vervoer ze gebruiken voor hun woon-werkverkeer. Maar voor bedrijven en hun HR-afdeling is het niet altijd eenvoudig om dat allemaal vlot te beheren en via het loon correct uit te betalen.

Annelies Steenbeke, HR Manager bij BDO: “Vaigo laat al onze medewerkers, ook zij zonder bedrijfswagen, de auto combineren met de fiets, trein, bus, deelfiets of deelstep. Door hen die waaier aan te bieden, maken we hen bewust van de alternatieve vervoersmogelijkheden en zetten we hen aan de auto wat vaker op de oprit te laten staan. Als bedrijf verkleinen we onze benodigde parkeerruimte en verminderen we onze CO2-uitstoot.”

Combimobiliteit voor werknemers met en zonder bedrijfswagen

Ruim 1 op de 10 Belgische werknemers combineert de auto graag met de fiets of het openbaar vervoer. Dat bleek eerder dit jaar uit onderzoek van hr-dienstverlener Acerta. Die trend willen bedrijven vandaag vertalen in hun mobiliteitsbeleid om zich als aantrekkelijke werkgever te positioneren. Maar personeel met en zonder bedrijfswagen hun woon-werkverkeer laten organiseren volgens de behoefte en mogelijkheden van de dag is complex op vlak van taksen en administratie. Dat is waarom Eurides Vaigo heeft ontwikkeld.

Roeland Vanrenterghem, zaakvoerder Eurides: “Bedrijven laten zich vandaag verlammen door discussies over het mobiliteitsbudget. Dat is nochtans slechts een stukje van de puzzel om het woon-werkverkeer voor de Belg te verbeteren. Als bedrijven echt voor duurzame mobiliteit kiezen, moeten ze zich richten op alle werknemers, inclusief de overgrote groep zonder leasingwagen. Met Vaigo tekenen bedrijven en organisaties een modern mobiliteitsbeleid uit voor alle werknemers.”

Mentaliteitswijziging bij personeel

Het platform Vaigo koppelt verschillende mobiliteitsapps met HR-, ERP en onkostensystemen van bedrijven. Het maakt niet uit of het daarbij om Vlaamse apps van De Lijn, NMBS, MIVB, innovatieve mobility-as-a-service apps zoals Urbi of Whim of internationale apps van bijvoorbeeld de Nederlandse Spoorwegen gaat. Ook aan de kant van programma’s voor loonverwerking van sociale secretariaten, onkostenapplicaties en ERP-systemen koppelt het mobiliteitsplatform probleemloos. Of het nu bijvoorbeeld gaat om Concur, Rydoo, IonBIZ, SAP- of andere ERP-systemen als Sage of Workday. Vaigo automatiseert alle administratie en zorgt dat fiscale implicaties op het loon van medewerkers correct berekend worden. Annelies Steenbeke van BDO: “Wij willen als werkgever onze mensen aanzetten minder met de auto te rijden en te kiezen voor meer alternatieve vervoersmiddelen. Maar dat wilden we op een kostenneutrale manier doen zonder onze HR-afdeling met extra administratieve taken op te zadelen. Daarom gingen we in zee met Vaigo.”