Sam Baro, CEO Planet Group, is rotsvast overtuigd van de elektrische aandrijving als toekomst voor de auto. ‘Verduurzamen’ zit vast verankerd in het bedrijfsbeheer met o.a. de keuze voor een ecologisch kantoorgebouw (2015) met automatische lichtsturing, de plaatsing van zonnepanelen (2017) en het gebruik van een elektrische bakfiets sinds 2014.

In 2017 werd besloten tot het vergroenen van het wagenpark. “In een eerste fase zou 30% van de vloot elektrisch worden” commentarieert Lien De Beer, Operational Director. “Het moest een 100% elektrische auto zijn, liefst ook meer dan een elektrische aandrijving in een klassiek gebouwde carrosserie. Dat bracht ons bij de BMW i3 met zijn koetswerk uit koolstofvezel, zijn interieur waarin overvloedig gerecycleerd materiaal wordt gebruikt (25% gerecycleerde ruwe materialen, stoelen uit 100% gerecycleerd polyester, waarvan 34% PET-flessen…). Maar ook de productie in Leipzig is duurzaam ontwikkeld met het zelf voorzien in de benodigde elektrische energie en -70% waterverbruik in vergelijking tot conventionele autoproductie. Ten slotte is er ook nog de autonomie die tot 200km kan belopen in reële omstandigheden”.

 

Vastberaden pionier

De overtuiging van de CEO werd aanvankelijk niet algemeen toegejuicht door de beoogde gebruikers en ook voor het vlootbeheer stelde zich de hogere catalogusprijs van de elektrische auto t.o.v. deze met klassieke verbrandingsmotor.

De weerstand bij de gebruikers was het gevolg van de beperkte autonomie, de beperkte laadinfrastructuur in België, het tijdverlies bij het opladen in vergelijking tot een klassieke tankbeurt, de geringere interieur- en laadruimte, tot en met een als te futuristisch ervaren uitzicht van de  BMW i3. Voor CEO Sam Baro geldt echter dat niets onoplosbaar is…

Eva Vercruyssen, HR Director: “We hadden besloten om ons bedrijf te profileren met een elektrisch wagenpark. De 120% aftrekbaarheid van 100% elektrische wagens en de goedkopere verbruikskost helpen om de kostenbalans in evenwicht te brengen. Door in samenwerking met BMW-concessionaris Daeninck nv proefritten op te zetten voor gebruikers, soms zelfs gedurende een gans weekend, werden de tegenwerpingen al snel weggenomen”.

Lien De Beer gaat verder: “Een belangrijke stap naar het elektrificeren van het wagenpark is de mentaliteitswijziging om een stilstaande E-auto altijd te laden en niet te wachten tot de accu helemaal leeg is. Parkeren in de stad gaat vlotter door de aanwezigheid van groene parkeervakken. We installeren laadpalen bij onze medewerkers en bij onze belangrijkste klanten waar een aantal van onze mensen werkzaam zijn. Last but not least regelden we een zeer flexibele laadkaart, die toelaat om van vrijwel alle laadpaalnetwerken gebruik te maken”.

 

Elektrische aantrekkingskracht

Anders dan gebruikelijk bestelde Planet Group de elektrische auto’s niet vanuit de aanwerving van nieuwe medewerkers of de vervanging van bestaande voertuigen, maar zocht gebruikers na de beslissing om een elektrische vloot in huis te halen.

Voor de 25 BMW i3 die op 29 maart door concessionaris Daeninck nv werden geleverd, zijn er al 20 medewerkers die zich kandidaat hebben gesteld om over te schakelen naar elektrisch rijden. Vijf sollicitanten gaven nadrukkelijk aan voor Planet Group te willen werken omwille van de elektrische auto die deel uitmaakt van het verloningspakket.

CEO Sam Baro durfde het aan om 50 BMW i3 te bestellen en is er zeker van dat deze ook voor het jaareinde een bestuurder zullen vinden. Sam Baro: “Dit is nog maar een eerste stap, want onze doelstelling is om ons wagenpark tegen 2020 à 2021 voor 80% te elektrificeren. We hopen zelfs om zo spoedig mogelijk een uitsluitend elektrische vloot te gebruiken,  al speelt daarvoor het aanbod op de automarkt een doorslaggevende rol”.

In november 2017 werd de vraag voor het leasen van de 50 BMW i3 aan KBC Autolease gericht. Als leasepartner leverde KBC Autolease de nodige vergelijkende berekeningen t.o.v. andere brandstoftypes. De leasecontracten lopen over 4 jaar en Planet Group stelde een lage franchise voor de verzekeringspolissen als eis. De standaard looptijd voor leasewagens bij Planet Group bedraagt 120.000km. De bestelde BMW i3 vloot is uitgerust met automaat, een Business Pack (incl. navigatie), Park Assist en airco.

KBC Autolease regelde ook de vroegtijdige beëindiging van 14 leasecontracten voor medewerkers die aangaven te willen omschakelen naar een elektrische auto.

Lien De Beer, Operational Director: “De elektrische vloot zal door medewerkers uit de 3 pijlers van Planet Group worden gebruikt. Eén BMW i3 zal als poolwagen ter beschikking staan”.

 

Snel groeiende onderneming

Planet Group ontstond nu 12 jaar geleden en bestaat in hoofdzaak uit drie pijlers: IT Planet (outsourcing van IT-services), X-Care (korte en lange termijn outsourcen van medisch personeel) en HR-Planet (outsourcen van HR-services). Begin dit jaar telde de groep 500 medewerkers en de prognose voor eind dit jaar ligt rond 600. De jaaromzet bedraagt 30 miljoen euro en de groei van de organisatie wordt volledig met eigen middelen gefinancierd. Het bedrijf plaatste zich met terechte trots herhaald bij de ‘Trends Gazellen’ (snel groeiende bedrijven) en dat in 2012, 2013, 2015, 2016, 2017 en 2018. Verder werd het in 2017 en 2018 uitgeroepen tot ‘Great place to work’.

Tegen 2022 verwacht Plant Group verder door te groeien tot 1000 medewerkers en het wagenpark te zien uitbreiden tot 400 voertuigen.