Vervolg van Belgisch succesverhaal

Het netwerk van bandencentrales van Q Team ontstond in 2002 nadat twee succesvolle familiebedrijven, Lambrecht Banden in Vlaanderen en VP Pneus in Wallonië, hun ambitie tot een landelijke dekking konden waarmaken met een strategische alliantie. Door te werken onder het uithangbord Q Team slaagden ze erin een antwoord te bieden op de marktvraag van zowel particulieren als professionelen met grote klanten zoals leasingmaatschappijen en openbare transport- en nutsbedrijven. In 2003 groeide het samenwerkingsverband verder door de overname van autoherstellingsketen Speedy in België. Dankzij versterking van het aandeelhouderschap door Dovesco kan Q Team na 20 jaar geïntegreerd worden en zijn ambitie naar een hoger niveau tillen. Familie Vandekerckhove, dat haar activiteiten sinds 2004 ook onder het Q Team-merk uitvoert, maakt geen onderdeel uit van de transactie, maar blijft een vertrouwde partner van Q Team.

Frank Lambrecht, manager, bestuurder en aandeelhouder bij Lambrecht Banden reageert enthousiast: “Ik ben blij Dovesco als financiële partner te verwelkomen. Q Team bekleedt een bijzondere positie in België, met onze landelijke dekking en een hoge servicekwaliteit. Dit dankzij onze mensen die elke dag het beste van zichzelf geven voor onze klanten. Dovesco geeft nu een nieuwe impuls aan onze groei en zal bijdragen aan de verdere professionalisering van Q Team tot een ééngemaakte, sterke speler in België.”

Christian Legros, Managing Director bij VP Pneus, voegt toe: “Deze nieuwe stap betekent een belangrijke mijlpaal naar een duurzaam toekomstverhaal. We hebben in Dovesco een aandeelhouder gevonden die gelooft in het potentieel van Q Team en ook de daad bij het woord wil voegen om vooruit te gaan. Ik kijk ernaar uit om samen met onze mensen en met Dovesco aan de kar te trekken om dit succesverhaal verder te zetten.”

Veranderende markt

Mobiliteit is vandaag in volle verandering en dat heeft ook impact op de bandensector. Toch ziet Dovesco veel opportuniteiten voor Q Team.

Anthony De Clerck, Managing Partner bij Dovesco, beaamt: “Q Team is uitgegroeid tot een bekend merk in België, dat alle segmenten van de markt bedient met een netwerk van bandenexperten met meer dan 100 service centers. Het heeft een bijzondere positie in de markt en enorm veel kennis in huis. Q Team bedient het volledige land en biedt een hoge servicegraad. Dat maakt van Q Team de ideale partner om een relevante speler te worden in de brede mobiliteit en in te kunnen spelen op de toekomstige noden en evoluties in de markt.”

Q Team wil in de toekomst sterk blijven inzetten op service met bijvoorbeeld de verdere ontwikkeling van hun “Tires As A Service”-concept (TaaS) voor vrachtwagenvervoer. Daarbij wordt de mobiliteit verkocht die een band kan leveren op basis van een vaste vergoeding per gereden kilometer, in plaats van de band zelf. Het betekent in de eerste plaats meer ontzorging van de klant, die zich niet meer hoeft te bekommeren over het tijdig plannen van onderhoudsbeurten of bandenwissels.

Ook op het vlak van innovatie en ecologie wil Q Team vooruit. Zo biedt het vandaag al herrubbering van vrachtwagenbanden aan. Gebruikte banden krijgen een nieuw loopvlak aangemeten, zonder dat daarbij wordt ingeboet aan comfort of veiligheid, na een rigoureuze kwaliteitscontrole. Dankzij deze technologie krijgen banden een tweede (of zelfs derde) leven. Dit proces betekent minder afval en zowel op economisch als ecologisch vlak een belangrijke vooruitgang. Q Team is ook de ideale partner in de sterke opmars van elektrische wagens. De keuze van de banden voor deze voertuigen is een complex gegeven, met bijvoorbeeld specifieke markeringen en verschillende afmetingen van de voorste en achterste banden. Kiezen voor de juiste banden kan de actieradius van een elektrische wagen gevoelig verhogen. Q Team beschikt over de nodige kennis en expertise om hun klanten te adviseren en te helpen om de juiste keuzes te maken. Q Team verkoopt jaarlijks bijna 1 miljoen banden. Het nieuwe fusiebedrijf draait een omzet van meer dan € 150 M en stelt bijna 700 mensen tewerk. De transactie is nog afhankelijk van de goedkeuring door de Belgische mededingingsautoriteit. De investering zou afgerond moeten zijn in het vierde kwartaal van dit jaar.