Zoals gebruikelijk sprak de verhuursector (voor korte en lange termijn) af voor zijn traditionele ‘happening’ georganiseerd door Renta. Dit jaar was dat in het Audi Contact Center in Kortenberg, waar de leiders van het merk met de vier ringen in avant-première hun e-tron onthulden, het eerste zuiver elektrische productiemodel van de Duitse constructeur. De 300 genodigden luisterden ook met veel aandacht naar de uiteenzetting van Patrick Danau, directeur van de fabriek Audi Brussels, die tot in detail uitlegde welke aanpassingen de productiesite in Vorst heeft moeten ondergaan om de montagelijnen van de forse e-tron te kunnen herbergen in plaats van de kleine A1. Volstrekt uniek in de wereldwijde autoconstructie is dat de batterij en de auto onder hetzelfde dak worden geassembleerd.

Bokser in topconditie

Frank Van Gool, algemeen directeur, en Miel Horsten, voorzitter van Renta, namen beurtelings het woord om de buitengewone prestaties te benadrukken die hun leden in de loop van het jaar hebben gerealiseerd. “In een context van diepgaande veranderingen, waar onze leden achtereenvolgens werden geconfronteerd met ‘cash for car’, de eerste editie van het mobiliteitsbudget, de aardschok van het WLTP, de ‘fake’ hybrides, de fiscaliteit die in 2020 op de schop gaat en de plotse diabolisering van de dieselmotor, waren de cijfers nooit eerder zo goed. Dat blijkt uit de grens van de 400.000 leasingvoertuigen die dit jaar zal worden overschreden en het recordaantal inschrijvingen door onze leden in 2018 (139.000). Zoals een bokser die ronde na ronde de uppercuts moet incasseren zijn onze leden perfect overeind gebleven dankzij een wonderbaarlijk aanpassingsvermogen, zodat ze onder meer diensten konden ontwikkelen die zijn aangepast aan de nieuwe mobiliteitsbehoeften van onze klanten,” zo benadrukte Miel Horsten met grote trots.

En Frank Van Gool voegde toe: “En hoewel de elektrische auto nog te veel twijfels kent om echt uit de startblokken te kunnen schieten in België is de gemiddelde CO2-uitstoot van de leasingsector in België toch gedaald tot 109 g/km, als we onze bijdrage aan de vermindering daarvan nog zouden moeten aantonen”.

Met een groei van 9 procent tegenover vorig jaar moet ook de kortetermijnverhuur worden opgenomen in deze knappe resultaten van de sector.