Stefan Delaet, die op zijn CV een internationale carrière van 15 jaar bij KBC staan heeft, begon op 1 juni 2019 bij KBC Autolease als CEO. Het was een kans waar de aanhanger van multimobiliteit bijzonder gelukkig mee is, want hij combineert zelf dagelijks de trein en de elektrische auto om van zijn woonplaats in Brussel naar zijn werkplek in Leuven te pendelen.

link2fleet: Kunnen we al een balans opmaken van uw eerste 9 maand in deze nieuwe omgeving?

Stefan Delaet: We mogen oprecht spreken van een opmerkelijke bedrijfscultuur met buitengewone collega’s, die gemotiveerd zijn en gepassioneerd door alles wat met mobiliteit te maken heeft. Bovendien zitten we in de bevoorrechte positie dat we deel uitmaken van een solide bank- en verzekeringsgroep die digitalisering, duurzaamheid en mobiliteit hoog op haar prioriteitenlijst staan heeft.

Stefan Delaet is een echte voorvechter van multimobiliteit

Systematisch gebruik van digitale technologie

l2f: Uiteraard kunnen we niet om het coronavirus heen en de chaotische situatie die het veroorzaakt, zowel op menselijk vlak als sociaal of economisch. Hoe ervaart u dat, in de eerste plaats als mens, maar ook als bedrijfsleider?

S.D.: De impact van het virus is ongezien. Zowel op menselijk, logistiek als financieel vlak. In eerste instantie proberen wij ervoor te zorgen dat alle klanten en medewerkers maximaal beschermd worden en dat de essentiële dienstverlening doorgaat. Maar in de praktijk zie je de hele logistieke ketting stilvallen. Dit heeft uiteraard een onmiddellijke impact op onze dagelijkse werking, maar ook op ons gemoed. Hoe digitaal we ook zijn uitgerust, we blijven sociale wezens. Daarom dat we veel belang hechten aan regelmatige communicatie en contact (ook al is het per video of skype). Intussen proberen we het positief te bekijken en zien we dat deze crisis een sterk gevoel van samenhorigheid opwekt en dat het milieu op adem kan komen.   

l2f: Welke dringende maatregelen heeft u binnen het bedrijf ingevoerd?

S.D.: Ter wille van de fysieke veiligheid van onze medewerkers, klanten en business partners zijn we onmiddellijk overgeschakeld naar telewerken. Gelukkig zijn we daar als KBC groep goed op uitgerust en werkt alles vlekkeloos. Enkel de uiterst kritische taken (zoals vervangwagens, boetebeheer, …) doen we met een minimumbezetting op locatie. Uiteraard met inachtname van de ‘social distancing’-regels.

l2f: Vreest u voor een economische catastrofe?

S.D.: Het is in deze fase moeilijk om een uitspraak te doen over de grootte van de schade in onze sector, maar het is duidelijk dat de gevolgen ingrijpend zullen zijn. Ik denk dat we ze nog maanden of zelfs jaren zullen blijven voelen. Als KBC Autolease maken we gelukkig deel uit van een solide groep en zullen we onze rol in de maatschappij naar best vermogen opnemen om samen met onze klanten en partners sterker uit deze crisis te komen.


“Met een dienstenaanbod dat zowel gevarieerd als volledig is kan KBC Autolease elk type klant begeleiden, wat zijn mobiliteitsaanpak ook is,” vertel Stefan Delaet.

Coherent aanbod met meerdere invalshoeken

l2f: U komt met een frisse kijk de wereld van de leasing binnen. Wat stelt u vast?

S.D: Ik voel duidelijk dat deze sector in volle transformatie verkeert. Ondernemingen en bestuurders kijken minder naar het bezit ( van een product, zoals een auto of een fiets) en meer naar het gebruik en de beleving. Zoals bij de digitaliseringsgolf zoeken mensen naar snelle, flexibele en zorgeloze verplaatsingsmogelijkheden. En dan nog liefst op een betaalbare, groene en multimodale manier. Het magische is dat die wens vandaag kan worden vervuld dankzij de technologie, die alle actoren met elkaar kan verbinden.

l2f: Wat u daar vertelt lijkt heel sterk op de strategie die KBC Autolease nu al een paar jaar toepast.

S.D.: Wat wij voorstellen is inderdaad mobiliteit in alle mogelijke vormen, naar de wens van de klant. De meeste bedrijven beginnen met een autogebaseerde filosofie die zich stilaan kan transformeren – of niet – naar een meer multimodale aanpak. Via Olympus, VAB en Traject kunnen we vanuit KBC Autolease echter ook oplossingen aanbieden zonder auto. We zijn dus gewapend om elk bedrijfsprofiel en elk soort beweging te begeleiden. Daar zit onze ware kracht. Oplossingen op maat van de klant aanbieden en die mede dankzij de technologie van KBC groep digitaal ontsluiten. We zijn in feite de mobiliteitskers op de bank- en verzekeringstaart van KBC

l2f: Gelooft u in een mobiliteit met minder auto’s?

S.D.: Mobiliteit is een complexe materie die een perfect coördinatie vereist tussen het openbare en het private aanbod. Daarnaast moeten ook de infrastructuur en het wettelijke kader volgen. We moeten toegeven dat dit laatste geen evidentie is  in een complex land als België. Ik denk dat de auto de komende jaren nog een centrale rol zal blijven spelen. In dat opzicht is het goed dat er bedrijfsvloten bestaan, want zij zijn over het algemeen jonger en groener dan de particuliere voertuigen op de markt. En intussen sleutelen we samen met onze partners gestaag verder aan een multimodaal ecosyteem.