Tesla Model X

Het Model X werd voorgesteld als de eerste SUV van het merk. Maar we zeggen er meteen bij dat hij zich eerder als een grote coupé-berline profileert. Hij wordt echter wel enkel aangeboden met vierwielaandrijving. Voor het overige neemt hij de voornaamste karaktertrekken van zijn grote broer, de Model S, over en dat zowel voor wat betreft zijn look als voor de aangeboden technologieën en zijn interieurdesign.

Zijn originaliteit zit voornamelijk in zijn achterdeuren, die “als vleugels’ opengaan, waardoor men gemakkelijker in en uit kan stappen. Het openen gebeurt automatisch en het systeem is voorzien van sensoren die de omgeving analyseren en de opening onmiddellijk stopzetten wanneer zich een obstakel of een persoon in de buurt bevindt.
Standaard 7 plaatsen
Tesla Model X

De Model X beschikt net als de Model S standaard over 7 plaatsen, waarvan er twee in de koffer zijn ondergebracht. Maar ze worden als derde zetelrij gebruikt en niet rug tegen rug met de tweede zetelrij geplaatst. Deze bijkomende plaatsen zijn voornamelijk bestemd voor kinderen, maar ook twee volwassen kunnen er een plaatsje vinden tijdens korte trajecten. En dat zonder het koffervolume te beperken. In de 5-deurs uitvoerig bedraagt deze laatste 2.180 liter. Een kleine koffer is eveneens voorzien in de motorkap, maar die dient vooral voor het wegstoppen van de laadkabels.

3 vermogensniveaus

Inzake motoren is de Model X een volledig elektrisch auto die verkrijgbaar is met drie vermogens. De 75D heeft een topsnelheid van 210 km/u en een autonomie van 417 km. Hij sprint van 0 naar 100 km/u in 6,2 seconden. De 90D kan 489 km afleggen aan een topsnelheid van 250 km/u en gaat in 5 seconden van 0 naar 100. De P90D tenslotte heeft dezelfde topsnelheid, maar een autonomie van slechts 450 km. Hij sprint echter wel van 0 naar 100 in 4 seconden of met de Ludicrous Speed Upgrade zelfs in 3,4 seconden.

De eerste bestellingen worden vanaf nu opgenomen, maar de Belgische leveringen zullen niet voor de zomer gebeuren. é.

Een gerestylde Model S 
tesla-model-s-faceliftWe vermelden ook nog dat dit evenement ook de gelegenheid was om het Belgische publiek ook voor de eerste keer kennis te laten maken met de Model S, het originele model van het merk, dat een restyling meekreeg. Geen nieuwe vermogens of nieuwe technologieën, maar een eenvoudige aanpassing van de neus, die bestaat uit de komst van een nieuwe radiatorrooster – identiek aan die van de Model X – nieuwe achterlichten, nieuwe velgen en een centrale console die niet langer tegen meerprijs maar standaard geleverd wordt.