De Stelvio, die op hetzelfde platform staat als de Giulia, deelt met dit laatste model alvast zijn stijlkenmerken. Het lijnenspel van de berline is dan ook onvermijdelijk terug te vinden in het design van de SUV. De lichtblokken, de bumpers, het tot de verbeelding sprekende radiatorrooster: alle elementen zijn aanwezig om een duidelijke verwantschap tussen de twee aan te halen. En daar zal wel niemand rouwig om zijn!

 

 

Subliem en net iets minder subliem

 

Ook in het interieur is de familiegelijkenis treffend, zowel in de best mogelijke als in de slechtste betekenis van het woord. Aan de positieve kant is er de erg Italiaans aandoende look waarin de Stelvio u onderdompelt. Het uitgewerkte leder gaat hand in hand met de aluminium accenten, de verchroomde ventilatiemonden en de inzetstukken in hout of koolstofvezel. De twee grote ronde wijzerplaten, die des te meer in de smaak vallen omdat ze in deze digitale wereld alsmaar zeldzamer worden, leggen sportieve accenten, net als het onderaan afgevlakte stuurwiel. Minder goed scoort de kwaliteit van de afwerking en de assemblage die ronduit achterop hinkt in vergelijking met de Duitse referenties uit het premiumsegment. Zeker op plaatsen die men vaak aanraakt (de versnellingspook bijvoorbeeld) is het verschil erg groot. Dat is ronduit jammer, want voor de rest is de binnenruimte vorstelijk groot, voor zowel de inzittenden als de bagage (525 liter kofferinhoud) en de uitrusting laat absoluut niets te wensen over op het vlak van veiligheid en infotainment.

 

 

Berline op hoge poten

 

De Stelvio is een van die zeldzame SUV’s waarvan we zonder overdrijven kunnen beweren dat hij rijdt als een berline. Zijn weggedrag is even zuiver en snedig als dat van de Giulia, hoewel hij aanzienlijk hoger op zijn poten staat. En dan is er nog het onderstel! De grote Italiaanse SUV, die prima is afgeveerd, reageert instinctief op iedere input die u hem oplegt: strak en precies. Op bochtige wegen rijdt hij zijn rivalen allemaal naar huis. Uiteraard vertaalt zich dit in een demping die wat minder filterend voor de dag komt, zeker wanneer u opteert voor de grote 20-duimsvelgen. Maar die afstelling ligt volledig in lijn met het sportieve DNA van het merk en de verwachtingen die Alfa-klanten koesteren. Zeg niet dat we u niet gewaarschuwd hebben. Deze 2.2 diesel van 180 pk wordt gekoppeld aan een achttrapsautomaat die zich laat bedienen via indrukwekkende aluminium schakellepels aan het stuur. Deze combinatie komt zowel krachtig (7,6 seconden voor de sprint van 0 tot 100 km/u) als zuinig (4,7 l/100 km in achterwielaandrijving, 4,8 in 4×4) voor de dag. We zouden het weten waarderen mocht hij onder belasting wat minder luidruchtig voor de dag zijn gekomen.

 

 

FLEETBALANS

De Stelvio is een rationele kilometervreter op de snelweg die zich een weg recht naar uw hart baant van zodra u bochtige wegen opzoekt. Deze versie van 180 pk vormt de gulden middenweg die echt het beste van twee werelden biedt want hij verbruikt niet meer dan zijn soortgenoot met 150 pk terwijl hij slechts 1.735 € (excl. btw) duurder uitvalt. Jammer wel dat zijn BIV in het Franstalige landsgedeelte hiermee van 867 naar 2.478 € stijgt.

 

Technische fiche

Alfa Romeo Stelvio Super 2.2D (180 pk)

TECHNISCHE INFORMATIE  
Brandstof diesel
Vermogen 180 pk
Maximumkoppel 450 Nm @ 1.750 o/min
Leeggewicht 1.604 kg
Kofferinhoud 525 l
Inhoud brandstoftank 58
Gemiddeld verbruik 4,7 l/100 km
CO2-uitstoot 124 g/km
Topsnelheid 210 km/u
Cilinderinhoud 2.143 cm3

 

ANDERE MOTORVERSIES
MotOr Brandstof Vermogen
2.0 200 Benzine 200 pk
2.0 280 Benzine 280 pk
2.2D Diesel 150 pk
2.2D Diesel 210 pk

 

 

BIJKOMENDE INFORMATIE
Basisprijs excl. btw 36.239,67 €
Basisprijs incl. btw 43.850 €
Fiscaal vermogen 11 PK
BIV (Brussel, Wallonië, Leasing) 2.478 €
BIV (Vlaanderen) 713,38 €
Verkeersbelasting (Brussel, Wallonië) 421,61 €
Verkeersbelasting (Vlaanderen) 487,38 €
Fiscale aftrekbaarheid 75 %
VAA gebruiker 3.495,47 €/jaar
Verworpen uitgaven 594,23 €/jaar
CO2-belasting 655,73 €