Toolbox

Test Opel Grandland X: Franse basis en Duitse efficiëntie

Opel dringt door tot het C-segment van de SUV-markt door te profiteren van een alliantie met PSA Peugeot-Citroen en dat lang voor de overname door de Fransen. Technisch gezien gaat het dan ook om een Peugeot 3008, maar dan wel eentje met een gelukkig heel andere persoonlijkheid!

Opel en PSA beslisten in 2012 om de krachten te bundelen bij het samen ontwikkelen van modellen. 5 jaar later, is de Opel Grandland X één van de vruchten van deze samenwerking. De Duitse SUV wordt in het Franse Sochaux zij aan zij met de Peugeot 3008 geassembleerd. Hij erft trouwens ook de motoren van zijn Franse tegenhanger en wordt dus aangedreven door een 1.2 driecilinder benzinemotor van 130 pk en een 1.6 diesel met 120 paardjes, die beiden leverbaar zijn met een handgeschakelde of een automatische zesversnellingsbak.

Te klassiek?

Opel Grandland XVoor we het over het rijden zelf hebben, willen we eerst enkele verschillen tussen de Opel en de Peugeot signaleren. Want ondanks hun gemeenschappelijke basis hebben de twee een duidelijk verschillende persoonlijkheid! Het volstaat om naar de Grandland X met zijn koplampen en een 100% Opel snoet te kijken om dat te zien. Langs de voorkant en in profiel is de Duitse profiel conventioneler, maar wanneer je hem vanuit ¾-achteraan bekijkt, komt zijn echte persoonlijkheid duidelijk naar voren, dankzij zijn wijkende daklijn, die hem dynamischer maakt. Zelfs wanneer hij stilstaat.

Aan de binnenkant valt misschien wel het enige negatieve punt van de Duitse SUV op: een erg klassiek interieur, dat heel wat soberder aandoet dan het wat futuristische geheel van zijn neef met het Leeuwenembleem. Kortom, de recente Opelgetrouwen zullen zich niet verweesd voelen.

Goed uitrustingsniveau…

Opel Grandland XDat betekent echter geenszins dat de afwerking en de materiaalkeuze niet kwaliteitsvol is. Zo zal men zelfs tegen meerprijs (winterpack voor 550 euro) kunnen genieten van verwarmde en verluchte zetels en een verwarmd stuur. Achteraan kunnen drie volwassen gemakkelijk plaatsnemen (iets wat ook echt het doel is van dit model), zonder dat diegene die in het midden zit dat als een straf zal aanvoelen. Dezelfde passagiers zullen eveneens de verwarmde stoelen met unieke USB-aansluiting weten te waarderen, die eveneens tegen meerprijs in het winterpack inbegrepen is. De 514 liter grote koffer kan geopend worden door de voet even onder de achterbumper te duwen.

… zelfs standaard!

Opel_GrandlandX_2De uitrusting behoort echt tot de sterke punten van deze Grandland X, zeker als we kijken naar de standaarduitrusting, die bestaat uit een snelheidsregelaar, een rijvakassistent, LED-lichten, verkeersbordherkenning en een in hoogte en diepte regelbaar stuur, dat de al hoogstaande rijpositie nog verder verbetert.

Stilte en rijgedrag

Opel_GrandlandX_4Maar de Grandland X schuift nog andere troeven naar voor, zoals in de eerste plaats zijn geluidsisolatie, die bij elke motor uitstekend te noemen is. Daarna is er zijn rijgedrag, met een haast perfecte vering, die comfort en dynamiek met elkaar weet te verenigen. Tot slot slaagden we er tijdens onze testrit in om het aangekondigde verbruik van 4,3 l/100 km te benaderen met de versie met automatische zesversnellingsbak. Toch een niet te verwaarlozen aspect!

FLEETBALANS

Wanneer u een Opel Grandland X in de versie met 1.6 dieselmotor zou willen kopen, moet u letten op de schalen voor fiscale aftrekbaarheid. Om een onbekende reden stoot het Comfort afwerkingsniveau (het instapmodel) 11 g/km CO2 uit, waardoor deze auto voor 80% en niet voor 90% aftrekbaar is (104 g/km CO2 voor het Edition afwerkingsniveau). Hetzelfde geldt wanneer u zou kiezen voor de automatische zesversnellingsbak, die nochtans bijzonder aangenaam rijdt en in de praktijk erg zuinig blijkt. Voor het overige zal de Grandland X u verleiden met zijn prijs/uitrustingsverhouding, zelfs van bij het instapmodel. Maar voor slechts 1.000 euro meer en voor de hiervoor aangehaalde aftrekbaarheidsredenen, kunnen we u alleen maar aanraden om te kiezen voor de Edition uitvoering (niveau 2), van 27.800 euro BTW incl.

Noteer ook nog dat er in de komende maanden nog andere motoren aan zitten te komen, waaronder een oplaadbare hybride versie, die tegen 2019 verwacht wordt.

Toon meer nieuwsjes