De 10 eerste deelnemers aan het Test Rijders project ontvingen op 6 juni hun 100% elektrische Nissan Leaf. Dat gebeurde op de parking van ALD Automotive en dat in aanwezigheid van de verschillende ondersteunende bedrijven en organisaties, maar ook van minister Bart Tommelein. De deelnemers zullen hun wagen niet alleen kunnen gebruiken voor hun dagelijkse verplaatsingen, maar hem via het CarAmigo platform ook maximaal kunnen delen met hun kennissen, buren en zelfs onbekenden. Het objectief van het project is een auto maximaal inzetten. Zo kunnen de gebruikers het autodelenconcept leren kennen, net als de elektrische technologie. “Transport is een belangrijke bron van CO2. Vandaar dat wij de overgang van fossiele brandstof naar groene alternatieven aanmoedigen. Het ontdekken van elektrisch rijden via een gedeelde elektrische auto heeft alleen maar voordelen. Wij zijn ook verheugd dat Blue Corner 20 semipublieke laadpalen installeert, waar de bestuurders hun voertuig met 100% groene elektriciteit kunnen opladen.”

De Nissan Leaf, die voor dit pilootproject gebruikt wordt, heeft een autonomie van 270 km, waardoor de gebruikers zonder problemen hun dagelijkse verplaatsingen kunnen afleggen. De gebruikers kunnen tijdens de testperiode met eventuele vragen terecht bij ALD Automotive.

Het Test Rijders concept zal na één jaar trachten uit te breiden naar andere provincies in het noorden van het land. Vlaams-Brabant werd gekozen voor deze lancering omdat deze provincie tegen 2040 CO2-neutraal moet zijn. Vandaar dat de provincie het project een subsidie van 53.000 euro toekende.