Sinds het begin van hun ingenieursovereenkomst in 2016 werken Volvo Cars en Uber aan de ontwikkeling van een autonome wagen. Dankzij hun respectieve inspanningen zijn ze erin geslaagd de eerste productiewagen te ontwikkelen die dankzij de autonome rijsystemen van Uber volledig automatisch kan rijden.

Het gaat om een Volvo XC90 met een ultramodern veiligheidssysteem dat de installatie van het autonome rijsysteem vereenvoudigt op basis van sensoren op het dak en in de auto.

“We zijn ervan overtuigd dat de technologie achter autonoom rijden het ons mogelijk maakt om de veiligheid nog te vergroten, die toch de kern van onze filosofie vormt,” verklaart Hakan Samuelsson, president en CEO van Volvo Cars. “Tegen de helft van het volgende decennium hopen we dat één derde van de auto’s die we verkopen volledig zelfrijdend is. Onze samenwerking met Uber toont aan dat we een bevoorrecht leverancier willen worden van de grootste particuliere taxidiensten ter wereld.”

“Het is van fundamenteel belang om nauw samen te werken met bedrijven zoals Volvo om een veilige en modulaire autonome vloot te ontwikkelen,” zo bevestigt Eric Meyhofer, Directeur Advanced Technologies Group. “Volvo is gerenommeerd om zijn engagement op lange termijn voor de veiligheid, die een hoeksteen vormt van het model dat als basis dient voor autonoom rijden. In combinatie met onze technologie vormt dit model een essentieel element in het gamma van autonome producten van Uber”.