De Waterbus is niet nieuw. London en Parijs hebben deze manier van woon-werkverkeer reeds vroeger ontdekt en openen regelmatig nieuwe routes. De Antwerpse Waterbus vaart sinds 1 juli 2017 op de Schelde als alternatief vervoermiddel voor wie vanuit Hemiksem en Kruibeke naar Antwerpen wil. Het succes bleef niet uit. Eind vorig jaar ontving de Waterbus de 100.000ste passagier. De Schelde is immers een onderbenutte snelweg voor woon-werkverkeer en het verkeersinfarct rond Antwerpen doet de vraag sterk stijgen. De zuidelijke Antwerpse route vervoerde in de drukste maanden van het jaar tot 1.000 reizigers per dag. Daarom zal verder worden gewerkt met Aqualiner, aan een traject naar het noorden van de stad dat volgend jaar van start zal gaan. Het bevestigt de Antwerpse ambitie om deze alternatieve mobiliteit verder uit te breiden met meer verplaatsingen over het water. Door het succes van de zuidelijke route en de nood aan mobiliteitsoplossingen breidt het Antwerpse Havenbedrijf het traject van de waterbus dit najaar uit met een noordelijke route in het havengebied én tegen begin 2019 naar het Albertkanaal dankzij de inzet van zes nieuwe schepen. Voor de tragere route over het Albertkanaal kiest het Havenbedrijf voor milieuvriendelijke elektrische vaartuigen. Het Albertkanaal verbindt filegevoelige gemeenten ten oosten van Antwerpen met de binnenstad als alternatief voor de tramlijnen. Het Havenbedrijf rolt het traject van De Waterbus over het Albertkanaal uit in nauwe samenwerking met de Stad Antwerpen en de gemeenten Schoten en Wijnegem . De route zal halt houden aan de brug van de Houtlaan in Wijnegem, aan de monding van het Kempisch kanaal in Schoten en een tijdelijke halte is gelegen aan de fietsbrug van de Ijzerlaan. Aan het nieuwe Havenhuis ligt de eindhalte van deze oostelijke lijn. De lijn zal bediend worden door drie elektrische schepen. De zwakke stroming en de lagere snelheid op het Albertkanaal maken het mogelijk om over te stappen naar dit milieuvriendelijke alternatief. Ook de nodige oplaadinfrastructuur zal hiertoe voorzien worden. Antwerpen, zoekt vandaag intensief naar alternatieve en duurzame oplossingen om de bereikbaarheid van de haven te verhogen en zo onze bijdrage te leveren aan het ontlasten van het overbelaste wegennet rond Antwerpen. De Waterbus is daar een voorbeeld van, net zoals de onlangs opgestarte Fietsbus. Door dit uitgebreide aanbod wil het Havenbedrijf nog meer passagiers verleiden om zich duurzaam te verplaatsen. Inmiddels werd ook gestart met een Waterbus app. In de toekomst zal de app worden uitgebreid met extra functionaliteiten voor de aankoop van tickets, maand- en jaarabonnementen en een route planner. Zoek in de app store: “DeWaterbus België”.

Meer info op :

https://www.portofantwerp.com/nl/watermobiliteit

https://www.portofantwerp.com/nl/vaak-gestelde-vragen-over-de-waterbus#fietsen

 

Gratis veerdienst

Vanaf 1 juli 2017 verbindt ook een gratis veer de Antwerpse linker- en rechteroever. Het veer moet zorgen voor een veilig en comfortabel woon-werkverkeer tijdens onderhouds- en renovatiewerken aan de Sint-Annatunnel, beter bekend als de Voetgangerstunnel. De gratis veerdienst vaart op Linkeroever ter hoogte van het Frederik Van Eedenplein naar het Steen. Voetgangers, fietsers (geen bromfietsen) en rolstoelgebruikers (onder begeleiding) kunnen gebruik maken van het veer.

Meer info op :

https://www.portofantwerp.com/nl/news/vanaf-1-juli-verbindt-gratis-veerdienst-%e2%80%98sint-anna%e2%80%99-linker-en-rechteroever-antwerpen

Gratis fietsbus

Vanaf 3 april kunnen alle werknemers uit de Antwerpse haven gratis de fietsbus nemen om zo door de Tijsmans- en Liefkenshoektunnel te rijden. De bus heeft haltes op beide oevers van het Kanaaldok en de Schelde en maakt zo voor het eerst vlot de oversteek van de linker- naar de rechterscheldeoever. Fietsers die dagelijks van de ene naar de andere scheldeoever moeten, hebben een uitdagende rit voor de boeg. Voor hen werkte Antwerpen een nieuw vervoersconcept uit: de fietsbus. Met deze ‘hop on hop off’ kunnen woon-werk-fietsers de Schelde en het Kanaaldok oversteken. De fietsbus is gratis en biedt een 7/7 dienst aan.

Meer info : https://www.portofantwerp.com/nl/fietsbus

 

Brusselse waterbus

De zogenoemde Brusselse Waterbus werd gelanceerd in 2013. Het aantal vaardagen, stopplaatsen, vaarperiode, vaartrajecten per dag en capaciteit van het schip werd intussen verhoogd. De Waterbus is een intergewestelijke, klokvaste en filevrije ‘buslijn’ op het water die je toelaat op een comfortabele en aangename wijze te verplaatsen in de kanaalzone tussen Brussel, Schaarbeek, Neder-Over-Heembeek en Vilvoorde nu gekenmerkt door grote mobiliteitsproblemen die met de dag groter dreigen te worden door het afsluiten van diverse tunnels in de binnenstad. De Brusselse Waterbus versterkt op de eerste plaats de mobiliteit van voetgangers en fietsers in de kanaalzone. Het is een multi-functioneel en attractief vervoermiddel gericht op winkelen, recreatie, toerisme, woon-werkverkeer,… Wie wenst kan aan boord ontbijten, de krant lezen, vergaderen of gewoon genieten. De fiets kan steeds mee aan boord van de Waterbus. Je kan in- en ontschepen op één van de haltes naar keuze, die elk aansluiting geven op clusters van het openbaar vervoer, winkelconcentraties, kantoor- en evenementenlocaties, bedrijven en bestaande en toekomstige wooncentra en bus- en autoparkings aan de rand van de stad. De Waterbus zorgt er voor dat je stressvrij je bestemming bereikt.

Meer info :

https://www.waterbus.eu/nl/index.php

https://www.waterbus.eu/nl/pers-foto-video.php