Fietsleasing is op korte tijd uitgegroeid tot een business op zich. “Wij zetten vandaag bijna evenveel fietsen als auto’s in de markt”, zegt Kristof Huysecom van KBC Autolease. “In maart zijn het om en bij de 1000 leasingfietsen, in april waarschijnlijk 1500 en in mei wellicht nog meer. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2018.” Onlangs kon KBC Autolease een groot contract voor fietsleasing afsluiten met de Stad Antwerpen. Het is de bedoeling dat ieder personeelslid een fiets kan leasen. “Het is de eerste grote overheidsinstelling die dit doet”, zegt Huysecom. 

Ook bij ALD Automotive is men verrast door het succes van fietsleasing. “2018 was echt het jaar van de doorbraak van de leasefiets”, klinkt het bij Ann Larosse van ALD. “We hebben fietsleasing toen enkel aangeboden voor onze bestaande klanten. Ik schat dat wij momenteel 3000 leasefietsen beheren. Vaak gaat het om een financieel leaseproduct in het kader van een zogenaamd cafetariaplan.” Bij ALD Automotive heeft men extra aandacht voor duurzaamheid. Daarom verwerft de klant aan het einde van het leasecontract gratis zijn fiets. “Wij geloven in fietsleasing als aanvulling op de wagen. We zijn momenteel onze procedure aan het automatiseren en werken nauw samen met het dealernetwerk van B2Bike en met Decathlon.”
De ‘boom’ in de fietsleasing heeft eveneens gevolgen voor de pechverhelpingsdiensten. VAB heeft pro-actief ingespeeld op het succes van de fiets. “We zijn enkele jaren terug al gestart met fietsbijstand. Eerst naar particulieren toe, later ook naar bedrijven. Net zoals voor de auto’s komen de leasingmaatschappijen bij ons terecht voor de pechverhelping. We hebben onze wegenwachters bijgeschoold en ze krijgen extra materiaal mee in hun wagen”, zegt Koen Snoeys van VAB. Hij verwacht dat de markt voor fietsleasing nog een hele tijd zal blijven groeien. “Wat de pechverhelping betreft ligt de bijstand in het verlengde van de autoleasing, voor de leasingmaatschappijen is de aanpassing ongetwijfeld groter.”

“De toekomst ziet er goed uit”, zegt Kristof Huysecom van KBC Autolease. “De sleutel voor een geslaagde fietsleasing is voor ons de combinatie van een groene fiscaliteit, een prima operationele leasing en een goeie samenwerking met lokale dealers.” Volgens Ann Larosse van ALD Automotive is het nog even afwachten wat het wordt met fietsleasing in het mobiliteitsbudget. “Maar het is goed dat er nu een duidelijk kader is.”