Net zoals heel wat andere bedrijven in de wereld verzamelt en analyseert Ford steeds meer data. Vorig jaar volgde de constructeur in Londen 160 LCV’s door ze met een zwarte doos uit te rusten. Met instemming van de bestuurders wist Ford zo één miljoen kilometer en meer dan 500 miljoen gegevens te verzamelen om te verwerken. Eveneens in de Britse hoofdstad heeft Ford 20 prototypes rondrijden van zijn plug-in hybride Transit Custom, die elke dag door klanten worden gebruikt.

500 miljoen gegevens

In beide gevallen was het doel hetzelfde: meer inzicht krijgen in het gedrag van bestuurders en hun omgeving door alle rijgegevens te analyseren. Zo konden de analisten van Ford bijvoorbeeld detecteren wanneer en hoe hard er werd geremd, of de richtingaanwijzer ingeschakeld was of niet enzovoort. Door de verplaatsingen van de Transit Custom Plug-In Hybrid te analyseren konden de mensen van Ford Smart Mobility zelfs opmerken wanneer het voertuig in zuiver elektrische modus reed.

“Wij geloven dat ons onderzoek potentieel miljoenen mensen kan helpen. Elke kleine verandering kan een groot verschil maken – bijvoorbeeld een boom omzagen die een verkeersbord verbergt – voor de verkeersdoorstroming, de verkeersveiligheid of, meer in het algemeen, de efficiëntie”.

Jon Scott, Projectleider City Data Solutions, Ford Smart Mobility.

Ongevallen: 93 procent door menselijke fout

Dankzij deze “big data” kon de Amerikaanse constructeur al een paar lessen trekken. Zo leren we dat de gemiddelde bestuurder in Londen gemiddeld drie dagen stilstaat in files en dat 93 procent van de ongevallen in de Britse hoofdstad te wijten zijn aan een menselijke fout.

Op termijn zouden deze gegevens de overheid helpen om met gerichte investeringen de verkeersveiligheid en de efficiëntie van de infrastructuur te vergroten.

Leer alles over het onderzoek van City Data Solutions op citydatareport.fordmedia.eu