Toolbox

IAA Frankfurt 2017: de trends, de nieuwigheden

Op 16 september opent de tweejaarlijkse IAA of het internationaal autosalon van Frankfurt zijn deuren voor het groot publiek. We zoeken naar de trends en kijken naar wat de belangrijkste nieuwe automodellen zijn voor de fleetsector.

De IAA wordt om de twee jaar en alternerend met het autosalon van Parijs georganiseerd en vindt traditioneel plaats bij het begin van de herfst. Het autosalon van Frankfurt staat bekend om zijn uitgestrekte expositieruimtes en zijn imposante stands. Voor de deelnemende merken betekent de IAA een gigantische investering. Dit verklaart meteen waarom maar liefst negen belangrijke automerken afhaken en de uitgespaarde bedragen liever op een andere manier spenderen aan marketing. Bij die afwezigen vinden we Fiat, Jeep, Alfa-Romeo, DS, Peugeot, Infiniti, Nissan, Mitsubishi en Volvo.

<strong>Duitse merken</strong>

Wel aanwezig, en dan nog wel in vol ornaat, zijn uiteraard de Duitse merken. De meeste nieuwigheden komen van de Volkswagen Groep. Topaanbiedingen zijn de nieuwe Audi A8 en de Porsche Cayenne van de derde generatie. In de nasleep van dieselgate staan van de Cayenne voorlopig geen dieselversies op het programma. Aan het andere uiteinde van het modellenspectrum is er de recentste Volkswagen Polo, die onderhuids nauw verwant is met de pas gelanceerde Seat Ibiza. Belangrijke concurrent voor dit duo en ook al nieuw is de Ford Fiesta.

<strong>SUV</strong>

De Volkswagen Groep presenteert ook een hele reeks nieuwe compacte SUV-modellen zoals de Volkswagen T-Roc, de Seat Arona en de Skoda Karoq, eigenlijk drie variaties op een gelijkaardig onderstel. Trouwens aan de vloed nieuwe SUV’s lijkt geen einde te komen. Vooral het aantal bijkomende compacte modellen is indrukwekkend met de Citroën C3 Aircross, de nieuwe Dacia Duster, de Hyundai Kona, de Kia Stonic en de Opel Grandland X. bij de premiummerken noteren we de komst van de Jaguar E-Pace en de Range Rover Vilar.

<strong>Elektrisch</strong>

Heel wat constructeurs zullen ook naar aanleiding van de IAA aankondigen wat hun plannen zijn voor elektrische voertuigen. BMW laat nu al weten dat het tegen 2025 12 volledig elektrische voertuigen in zijn gamma zal hebben. In Frankfurt zal alvast een volledig elektrisch aangedreven middenklasser worden voorgesteld. Tegelijk debuteert de vernieuwde i3 die uitpakt met een grotere actieradius die tot 280 kilometer kan oplopen. Ook zal de volledig elektrische Mini worden voorgesteld. Daarvan staat de commercialisatie gepland in 2019. Jaguar &amp; Land Rover op zijn beurt kondigt aan dat vanaf 2020 elk van zijn modellen een variant zal hebben met geheel of gedeeltelijke elektrische aandrijving. Van Mercedes wordt verwacht dat het in Frankfurt een uitbreiding van zijn nieuw EQ-gamma met elektrische voertuigen zal aankondigen.

Toon meer nieuwsjes