De deelnemende auto’s waren verdeeld over drie categorieën: een eerste met catalogusprijs tot maximaal 19.500 euro; een tweede met een prijskaartje tot maximaal 30.500 euro en een prijsneutrale categorie voor elektrische voertuigen.

De beoordeling door de professionele jury woog voor 40% op het eindresultaat, terwijl de gezinnen het meeste gewicht in de schaal legden met 60% van de stemmen.

And the winner is…de Ford Focus 

Bij de kandidaten met een maximum prijs tot 19.500 euro eindigde de Dacia Duster met 145 punten op een derde plaats, gevolgd door de Skoda Fabia Combi met 148 punten. Als winnaar werd de Ford Focus uitgeroepen met 168 punten. Gezinnen argumenteerden de keuze voor de recent geïntroduceerde vierde generatie van de Focus als volgt: “Een ruime wagen met een mooi design die zeer comfortabel rijdt” en ook nog “Ruime wagen, ook achteraan met een goede wegligging en dito afwerking”. De journalisten oordeelden: “Rijdt geweldig, veel rijplezier. Een erg degelijke gezinswagen” en “Comfortabele gezinswagen met goede wegligging die ook nog eens vriendelijk is voor de portemonnee”.

 

In de tweede categorie (tot 30.500 euro) namen twaalf auto’s deel, waaronder opvallend veel modellen van het ‘ludospace’-type. Mazda scoorde met zijn CX-5 een derde plaats (145 punten), gevolgd door de Skoda Octavia Combi met 149 punten. Opnieuw veroverde Ford met zijn Focus de eerste plaats, ditmaal met de Clipper-uitvoering (break). Het commentaar van de gezinnen luidde als volgt: “Ruime wagen met mooie looks en een sportief karakter” alsook “Een goed uitgeruste gezinswagen met een performante automaat en goede prestaties”. Voor de autojournalisten verdiende de Ford Focus Clipper de eerste plaats vanwege: “Een uitstekend rijdende break die veel rijplezier biedt” en “Beste wegligging van alle deelnemers. Zeer goede motor, comfortabel, ruim en niet te duur”.

 

Opvallend was het goede resultaat van de breaks. Skoda scoorde in beide categorieën sterk met een break, terwijl de talrijk aanwezige ‘ludospace’-modellen niet in de top 3 eindigden.

Elektrisch

Van de vijf deelnemers waren vier 100% elektrisch en één plug-in hybride. De Nissan Leaf won met 122 punten voor de Hyundai Kona EV (118 punten) en Mitsubishi Outlander PHEV (98 punten). Voor de gezinnen dankt de Nissan Leaf zijn eerste plaats aan zijn “Geslaagde looks, ruime wagen” en “Een wagen met een aangenaam rijgedrag en goede uitrusting. Prima prijs-kwaliteitsverhouding”. De autojournalisten oordeelden: “De grondlegger van de elektrische auto…en nog steeds zeer goed!”, “Interessante verhouding kostprijs per kilometer. Veel interieurruimte”.