Private leasemarkt in de lift

Een studie die Insites in 2019 uitvoerde in opdracht van AG toonde de trend al aan: 4 op de 10 bevraagden die een auto wilden kopen zonder persoonlijke bijdrage, waren bereid te kiezen voor een leaseformule. In België groeit de markt elk jaar (1.500 voertuigen in 2015 en 17.000 in 2019!). Leasing heeft zijn voordelen … De formule lijkt op een all-inhuurcontract: klanten kunnen snel een nieuwe auto aanschaffen door een maandelijks bedrag te betalen in het kader van een contract met een vaste duur en een vast aantal kilometers. Heel aantrekkelijk voor automobilisten die de voorkeur geven aan gebruik boven bezit.

Wat motiveert kandidaten nog om voor private leasing te kiezen? “Enerzijds het budget. Ze hoeven geen groot bedrag op te hoesten en betalen enkel de gebruikswaarde van de wagen. Anderzijds is er de gemoedsrust. Gebruikers betalen een vast bedrag per maand dat de financiering van de wagen dekt, maar ook de belastingen, de verzekeringen, het onderhoud, de herstellingen, de bandenwissels, … Er zijn dus nooit onaangename verrassingen en de gebruikers weten op voorhand welk budget ze uitgeven voor het gebruik van hun wagen. Ten slotte veranderen de regels zo vaak op het vlak van verbruik, CO2-normen, doorverkoop enz. dat een leasecontract klanten zowel vrijheid als zekerheid biedt: ze genieten van een nieuwe auto die om de 4 jaar kan worden vervangen, wat hen de garantie biedt dat ze altijd voldoen aan de geldende normen”, verklaart Laurent Loncke, general manager van Arval Belgium.

Principe van Go4Lease

Omdat steeds meer Belgische automobilisten kiezen voor leasing, verzekeringen vanzelfsprekend zijn bij de aanschaffing van een voertuig en AG een maatschappelijke wil rol spelen in de mobiliteit van morgen, heeft de verzekeraar besloten om samen met Arval Belgium, specialist in multimerkleasing, een all-in private leaseformule aan te bieden via zijn bevoorrechte partners, de makelaars. Concreet kunnen klanten tegelijk een operationele leasing afsluiten bij Arval (keuze van een voertuig tegen een competitieve huurprijs) en de nodige verzekeringen bij AG (verplichte en aanvullende dekkingen). Dit alles via een makelaar.

“Dankzij deze innoverende private leaseoplossing krijgen de makelaars die traditioneel dichtbij de klanten staan, een extra troef in handen en behouden ze hun centrale rol als verzekeringsadviseur”, zegt Edwin Klaps, Managing Director bij AG.

Pilootproject met de makelaars

AG is een pilootproject gestart met een vijftigtal makelaars over heel België. “Zo kunnen Arval en wij deze opkomende markt testen en zien hoe de makelaars, die normaal pas later in het aankoopproces van een voertuig betrokken zijn, zich positioneren bij hun klanten. We stellen hun rol als adviseur centraal. Dit is een totaal nieuwe benadering in de leasemarkt”, voegt Edwin Klaps toe. Afhankelijk van de resultaten van dit pilootproject kunnen AG en Arval hun product aanpassen voor een brede lancering later dit jaar.