Advertisement
Gepubliceerd op 11 February 2020 om 10h30
Door Maxime Pasture

«Big data»: DE oplossing om de mobiliteit te verbeteren?

Het forum #WeAreMobility Inspiring Talks van Febiac op 16 januari van dit jaar heeft de verdienste dat het oplossingen die onze mobiliteit kunnen verbeteren op tafel bracht. “Big data” zou daar een deel van kunnen zijn.

|
| © |

«Men moet het uitschreeuwen dat data de oplossing zijn en ook samenwerken met de autoriteiten om ze te ontwikkelen en intelligent te gebruiken!” Dat was in enkele woorden de conclusie van het #WeAreMobility Inspiring Talks forum dat in het kader van het 98ste Autosalon plaatsvond. Betekent dit dat men in 2020 het mirakelrecept gevonden heeft om de mobiliteit te verbeteren? Volgens  Stijn Christiaens, mede-oprichter van Collibra, een onderneming gespecialiseerd in het verzamelen van gegevens zou dat kunnen “Technisch is het mogelijk, maar het is nodig dat er een bepaalde controle blijft bestaan op deze gegevens…” Zonder het dan nog te hebben over het probleem van anonimiteit dat daarmee samenhangt…

Waar praten we over?

Wanneer we het over « big data” hebben, gaat het eenvoudig gezegd om de gegevens die vandaag circuleren dankzij het internet, de cloud, de geconnecteerde voertuigen, applicaties, en nog zoveel meer. Zo goed als alle ondernemingen in de wereld gaan meer en meer over tot het verzamelen en vooral analyseren van gegevens. Ze doen dat om de consument te begrijpen, maar meer algemeen ook om fenomenen te kunnen bevatten. Via link2fleet kunt u er al maanden over lezen, dankzij het voorbeeld van Ford, dat gegevens verzamelt om ongevallen te vermijden, maar die informatie eveneens aanwendt om de gebruikers van zijn plug-in hybride Transit Custom (die hun akkoord hebben verleend) beter te kunnen begrijpen.

In het Verenigd Koninkrijk legde een Nissan Leaf onlangs 370 km in autonome rijmodus af Zoiets zou niet mogelijk geweest zijn zonder de creatie van enerzijds een reeks gegevens op basis van wegscenario’s die zich al voordeden en van anderzijds de oplossingen die daarvoor gepast waren.

Een intelligentere organisatie

«We hebben allemaal te winnen bij het gebruik van anonieme gegevens die een mobiliteitsshift teweeg kunnen brengen.” Dat zegt David Favest, directeur B2B van Touring. Antoine Geerinckx, een andere expert die op het forum uitgenodigd was, deed eveneens zijn duit in het zakje door te stellen: “Data laten ons toe om intelligentere beslissingen te nemen.” Hij verduidelijkte zijn stelling met het voorbeeld van de “overbevolking’ in de treinen tijdens piekuren. “De NMBS zou met een eenvoudige applicatie voor de smartphone, die inlichtingen verstrekt over het aantal passagiers op de trein,  bijvoorbeeld zijn tarieven kunnen aanpassen: als je een latere trein neemt, wanneer de piekuren voorbij zijn, zou je dan een minder duur treinticket kunnen verkrijgen”, legt Antoine Geerinckx uit. Dit idee breekt eveneens een lans voor… een intelligente autobelasting op basis van de uren waarop men zich in het verkeer begeeft. Maar daarover gaat het debat hier niet. Het gaat er gewoon om dat men zich bewust wordt van het feit dat de verzamelde informatie het mogelijk maakt om toegevoegde waarde te creëren. Door het duidelijk identificeren van de problemen, maar ook door de mogelijkheid om daar oplossingen voor aan te dragen: minder ongevallen, minder files, minder overbelasting, enz.

Deze gegevens laten systemen van artificiële intelligentie toe de verworven ervaringen te gebruiken om soortgelijke scenario’s in de toekomst beter te beheren en een veilige route te definiëren.

Er blijven nog hindernissen

In het kader van professionele verplaatsingen is dit volgens ons onmogelijk, tenzij wij (en de bedrijven) nog meer flexibele uren zouden toelaten. Je mag immers nog zoveel data verzamelen als je wil, toch situeren – tot het tegendeel bewezen wordt – de “kantooruren” zich op een aantal uitzonderingen na al jaren tussen 8 en 18 uur. Zoals één van de experts tijdens het forum al terecht opmerkte, is het voor onze autoriteiten zaak om meer te denken aan het collectief belang dan aan het privéleven of de privacy. Wie verzamelen van gegevens zegt, raakt immers hoe dan ook aan de privacy. Zelfs al zou het slechts gaan om het verzamelen anonieme gegevens.

Conclusie: De denkpistes zijn duidelijk aanwezig, maar toch moeten er nog een aantal hindernissen weggenomen worden!

Maxime Pasture

Maxime Pasture, redacteur van dit artikel

Maxime is journalist van opleiding en heeft een gezonde interesse in alles wat met auto’s te maken heeft. Hij behandelt uiteenlopende onderwerpen die van ver of van dichtbij met mobiliteit te maken hebben, en nog veel meer.
Dit artikel gaat over: Vlootbeheer , IT management & Connected Cars

Gelijkaardige artikels