Met de oprichting van BREEX Smartchargers wil BREEX Group uit Lokeren slimme laadpalen gemakkelijk toegankelijk maken voor elk bedrijf dat inzet op groene mobiliteit en leasemaatschappijen die een “groene” koers varen. Het totaalpakket ontzorgt ondernemers die oplaadpunten wil installeren op de bedrijfslocaties maar evenzeer bij de medewerkers thuis. Als uniek aanspreekpunt zorgen ze dat bedrijven en zelfstandigen hun duurzame ambities kunnen verwezenlijken zonder zelf de puzzelstukjes te moeten leggen. Maar ook gebouwen en parkings waarvoor een omgevingsvergunning wordt aangevraagd sinds 11 maart 2021 kunnen bij BREEX terecht voor het uitvoeren van de vereiste voorzieningen.

Nood aan laadpalen

Met de toename van de verkoop van elektrische en hybride wagens, stijgt ook de nood aan laadpalen. Milieubewuste bedrijven en leasemaatschappijen maken een prioriteit van duurzame mobiliteit met een hogere nood aan oplaadpunten tot gevolg, zowel bij de bedrijven als bij de werknemers. Maar naast de kostprijs van de investering blijkt de complexiteit ervan vaak een struikelblok. “Een laadinfrastructuur behelst diverse aspecten gaande van de aannemer die de oprit of parking aanpakt, over de elektricien die de nodige apparatuur aanbrengt en de IT- professional die de software installeert”, zeggen Vasco Marin en Valentino Aragona van BREEX Smartchargers. “En uiteraard moet het geheel worden gekeurd. We juichen toe dat bedrijven hun wagenpark groener willen maken  maar een bedrijfsleider heeft wel wat anders te doen dan deze zaken te coördineren. Vandaar dat wij een totaalpakket aanbieden om grote én kleine ondernemingen volledig te ontzorgen in hun tocht naar meer duurzaamheid.”

Verplicht

Vanaf 11 maart 2021 moeten sommige gebouwen en parkings waarvoor een omgevingsvergunning wordt aangevraagd laadpalen plaatsen. Het niet naleven ervan is een bouwmisdrijf. Maar ook voor bestaande gebouwen (die niet voor bewoning zijn bestemd) met meer dan 20 parkeerplaatsen is de nieuwe regelgeving van toepassing. Dit impliceert dat elke handelszaak of bedrijf met veel werknemers of bezoekers uiterlijk op 1 januari 2025 over twee laadpalen moet beschikken, ook al vragen ze tussen nu en dan geen omgevingsvergunning aan.