Opvallend is dat er de laatste jaren zeer veel innovatie blijft gebeuren bij de fietsen. Ten eerste is er een tendens om de batterij niet langer op de bagagedrager te monteren, maar (semi-)geïntegreerd in het middenkader, dat zorgt voor een betere gewichtsverdeling en stabiliteit. Dit jaar hadden alle deelnemers een batterij in het middenkader, terwijl in 2015, 6 jaar geleden, bijna alle deelnemers nog een batterij op de bagagedrager hadden. Daarnaast zijn vele van de deelnemende fietsen ook “geconnecteerd”, door middel van een gps tracking-systeem, ingebouwde navigatie en smartphone connectiviteit.

Ook wat betreft de verlichting, zeer belangrijk voor de veiligheid van fietsers, zijn er innovaties zoals een automatisch grootlicht met sensor, verlichting die met laserstralen rondom de achterzijde van de fiets wordt geprojecteerd en zelfs zoals bij auto’s ‘daytime running lights’ (dagrijverlichting).

Uit de pechstatistieken van VAB-Fietsbijstand blijkt dat de Belgen het afgelopen jaar de fiets massaal ontdekt hebben, vooral voor recreatief gebruik. VAB hoopt dat deze trend zich ook in het woon-werkverkeer zal verderzetten wanneer het verplicht thuiswerken wordt afgebouwd.

De mogelijkheid om winterbanden te monteren op elektrische fietsen en speedpedelecs zorgt er hopelijk ook voor dat men de fiets ook in winterse omstandigheden gaat blijven gebruiken in het woon-werkverkeer.

E-BIKE OF THE YEAR 2021 – Winnaars:

In de categorie “E-bike of the Year” streden 28 elektrische fietsen met een aankoopprijs onder de € 3400 om de overwinning. De  deelnemende fietsen werden uitgebreid getest door de vakjury. De top-3 is geworden:

2

1

3

MOUSTACHE

Lundi 27.3

BATAVUS

Finez E-go Power Sport

STELLA

Morena Premium MDB FI

 

 

 

De Batavus valt in de smaak omwille van zijn comfortabele rijkwaliteiten en uitstekende wendbaarheid. Ook de innovatieve verlichting met automatisch groot licht en laserbeam achterlicht bleven niet onopgemerkt voor de jury!

SPEED PEDELEC OF THE YEAR 2021:

In de categorie “Speed Pedelec of the Year” namen 10 fietsen met een aankoopprijs onder de € 7500 deel. Deze fietsen werden ook uitgebreid getest door de vakjury.

2

1

3

FLYER

Upstreet6 HS

RIESE & MÜLLER

Supercharger2 GT vario HS

SPARTA

d-BURST METb Speed

 

Na de tweede plaats vorig jaar, veroverde Riese & Müller dit jaar het hoogste schavot omwille van zijn algemene rijkwaliteiten. De Supercharger2 GT vario HS is en blijft een rasechte kilometervreter van het hoogste niveau. Bovendien is de Supercharger2 een geconnecteerde fiets, dankzij de RX chip, die de fiets verbindt met het internet en zo ook tracking mogelijk maakt (bv. in geval van diefstal).

FLEET BRAND OF THE YEAR 2021: TREK

Trek is ook dit jaar “Fleet brand of the Year”

VAB was door COVID-19 dit jaar genoodzaakt om een telefonische bevraging te doen bij leasingmaatschappijen en de fleet-sector. Op basis van hun top drie kwam Trek terug als de beste naar voor. Trek werd door onze professionele fleet-jury voornamelijk erg positief beoordeeld omwille van hun netwerk in België (het grote aantal fysieke verkooppunten), de sterke garantievoorwaarden van het merk en de snelheid en kwaliteit van onderhoud en herstelling binnen hun dealernet.